Mađarski MVM nije ušao u EPS, ali jeste u Srbijagas – šta to znači za naš sektor

Foto:Pixabay

Srbijagas omogućio je mađarskoj MVM Grupi da uđe u energetski sektor Srbije, kroz zajedničko preduzeće za trgovinu gasom na domaćem tržištu koje je danas počelo sa radom. Posle velike prašine koju je podigla stručna javnost, zbog pokušaja istog investitora da kroz poslovanje sa EPS-om privatizuje deo imovine tog javnog preduzeća – ređaju se pitanja o novom aranžmanu, ali, nadležni o tome ćute.

Mađarski MVM nije prošao u EPS-u, ali jeste u Srbijagasu. I to, nezvanično, kao većinski vlasnik mađarsko-srpskog preduzeća Srbhungas sa udelom od 51 odsto.

Šta je dobila slabija strana, pojašnjava prvi čovek Srbija gasa.

„Prilikom otvaranja tržišta možemo lakše da se postavimo u odnosu na konkurenciju, jer sada Mađari dobijaju gas preko Srbije, ali deo gasa stiže i iz Mađarske, a drugi deo se sastoji u tome da mi još uvek nismo do kraja napravili sva svoja skladišta, nismo proširili Banatski dvor, a Mađari imaju skladišne kapacitete od ukupno sedam milijardi kubnih metara gasa“, naveo je Dušan Bajatović.

Ali, posle namere MVM-a da od EPS-a otkupi 11 hidroelektrana, ostaje bojazan od privatizacije imovine javnih preduzeća.

„Ne znam šta mi možemo da ponudimo Mađarima, s obzirom na to da mi nemamo gasna skladišta ni za nas, a Mađari imaju izgrađeno blizu šest milijardi kubika“, navodi stručnjak za energetiku Miloš Zdravković i podseća da Srbija ima samo jedno skladište u Banatskom dvoru kapaciteta 450 miliona kubika, koje je 51 odsto u ruskom vlasništvu.

„Gasna skladišta se grade na gasnim poljima. Resursi jedne zemlje za gradnju gasnih skladišta su ograničeni. Bojim se da Mađarima ne prodamo te lokacije u Srpskom Itebeju, odnosno drugi deo u Banatskom dvoru“, navodi Zdravković.

„Nema nikakvog ulaganja imovine, nikakvog ulaganja posebnih prava, tržište mora da se otvori. Ne vidim čemu polemika, to je partnerstvo za zajednički nastup na tržištu“, kaže Bajatović.

Polemiše se u javnosti zato što o tom aranžmanu nema informacija, a ceo proces je netransparentan. A kada veo tajne obavija državne poslove, pada sumnja da je politika umešala svoje prste.

Pokret Srbija Centar Srce pozvao je predsednicu Vlade i ministra finansija Sinišu Malog da objasne razloge za, kako navode u saopštenju, hitan ulazak MVM-a na polje domaće energetike. Dodaju da postoje indikativne veze vlasti sa mađarskom firmom.

„Mađarska je bliži partner vlasti u Beogradu, pre svega, zbog svog odnosa prema Zapadu, liberalnoj demokratiji, Kremlju i unutrašnjim slobodama“, ocenjuje stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

„Problem je te političke prirode, što se pravi dalji iskorak ka strateškoj saradnji sa državom koja je skoro ‘crna ovca’ u Evropskoj uniji, koja je pod raznim sankcijama ne Evropske unije, već i Sjedinjenih Država“, navodi Kapor i dodaje da je Srbija mogla da obezbedi prirodan gas pod optimalnim uslovima, u saradnji sa celom Evropskom unijom.

Štetno partnerstvo sa tim mađarskim investitorom odbio je do skoro direktor EPS-a Miroslav Tomašević, pa je, spekuliše se, zbog toga smenjen. Takva situacija ne očekuje se u Srbijagasu.

„Niti je po liniji stručnosti gospodin Bajatović sličan gospodinu Tomaševiću, o moralnom integritetu je iluzorno da pričamo. Naravno da od njega ne možemo da očekujemo suprotstavljanje“, ocenjuje Zdravković.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button