Kulturno-turističke manifestacija opštine Surdulica, Vlasinsko leto, Vlasinski kotlić, Zlatne ruke…

Opština Surdulica je domaćin brojnih kulturno-umetničkih, sportskih i turističkih manifestacija tokom godine. U svom radu imaće prioritet da što uspešnije promoviše i prezentuje turističku ponudu naše opštine, posebno Vlasine i Vlasinskog jezera.

U saradnji sa ostalim nosiocima turističkih ponuda potrebno je da stvorimo preduslove kako bi se iskoristio turistički potencijal, što podrazumeva stvaranje prepoznatljivog turističkog proizvoda, koji treba da doprinesu afirmaciji područja, njegovih potencijala i atrakcija.

Manifestacije
Prvi sabor je održan 7. jula 1985. godine. Još od prvog predtakmičenja, ovu manifestaciju karakteriše bogat revijalni program u kome učestvuju izvorne pevačke i folklorne grupe Jugoistočne Srbije.
U ove dane i na Vlasini se paralelno sa događanjima u Surdulici odvija bogat program poput takmičenja kuvara u spremanju ribljih specijaliteta “Vlasinski kotlić”, takmičenje ribolovaca „Vlasinska udica“, trka čamaca na jezeru i „Džipijada“.
U dane trajanja manifestacije, program proprati oko 30.000 posetilaca, što je jedan od razloga za veliko interesovanje sponzora koji pomažu organizaciji.
U perspektivi Vlasinskog leta, organizacioni odbor planira očuvanje izvornog stvaralaštva i samih korena etno muzike u nas, uz tendenciju da se manifestacija internacionalizuje, tako što će u njenom revijalnom delu uzimati učešće što veći broj samoukih stvaraoca i orkestara sa Balkana i šire.

Vlasinsko leto
Drugi vikend u mesecu julu

Na inicijativu kulturnih entuzijasta Surdulice, davne 1985. godine, na prelepim terenima pored Vlasinskog jezera, održana je prva kulturno-turistička manifestacija “Vlasinsko leto”. Decenijama unazad, odavde pa širom Evrope, razležu se zvuci trube koji su bili, a i danas jesu, znak prepoznavanja kada je reč o ovim krajevima.

Vlasinsko leto
Vlasinski kotlic

Vlasinski kotlić je takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje se održava u okviru manifestacije „Vlasinsko leto“ svake godine u julu mesecu na Vlasini. Hajbolji takmičari dobijaju vredne nagrade. Organizator takmičenja je Udruženje sportskih ribolovaca „Vlasinsko jezero“

Telefon: 017/815-261

Vlasinska udica
Vlasinska udica
Takmičenje ribolovaca na Vlasinskom jezeru se održava svake godine u okviru manifestacije „Vlasinsko leto“. Pobednik je onaj takmičar čiji je ulov najteži. Hajbolji takmičari dobijaju vredne nagrade.
Organizator takmičenja je Udruženje sportskih ribolovaca „Vlasinsko jezero“. Telefon: 017/815-261

dzipijada u Surdulici
Džipijada
Džipijada je tradicionalna međunarodna manifestacija revijalnog karaktera, koja se odvija svake godine u okviru Vlasinskog leta.
U okviru Džipijade predviđena je vožnja terenskim vozilima na relaciji od varoši Surdulica, preko okolnih planina, do lokacija u okolini Vlasinskog jezera.
U toku godine postoji i turistička ponuda organizovanja turističkih obilazaka džipovima prelepih predela okoline Surdulice i Vlasine.

smotra amaterskih pozorista Srbije
SAPS
Smotra amaterskih pozorišta Srbije se održava svakog proleća u Surdulici kao festival pozorišnih stvaraoca sa juga Srbije. Festival je takmičarskog karaktera, predtakmičenje za Republičku smotru amaterskih pozorišta.
Organizator je Surdulički kulturni centar.

Telefon Surduličkog kulturnog centara je 017/815-018

Zlatne ruke
2. avgust

zlatne ruke
Turistička organizacija je aktivno uključena u očuvanje tradicije i običaja na Vlasini. Proslava u čast svetog Ilije, seoske slave na Vlasina Ridu, jedna je od retkih živih svetkovina koja okuplja meštane, ali i one koji su davno napustili svoj rodni kraj.
Pod okriljem crkve posvećene ovom velikom pravoslavnom svecu, nakon verskog obreda, skoro zaboravljena okupljanja na otvorenom prostoru u prepoznatljivom ambijentu postaju događaj za susrete i pamćenje.
Bogatstvo novih-starih rukotvorina svoj izraz je dobilo kroz deo sabora pod nazivom „Zlatne ruke“, koju organizuje Turistička organizacija opštine Surdulica. Stari recepti, ručni radovi i predmeti koji su predstavljeni tek su deo naše kulturne baštine otrgnute od zaborava, i na saboru privlače posebnu pažnju, a splet lokalnih igara u pratnji trubača mami u kolo i predstavlja poseban doživljaj.

Vlasinska regata
Vlasinska regata
Vlasinska regata je sportsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Takmičenje u kajakaštvu se održava na Vlasinskom jezeru. Manifestacija traje dva dana. Hajbolji takmičari dobijaju vredne nagrade.
Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Surdulica i opština Surdulica. Tel:017/813-712

Somovijada
Vlasinska somovijada
Vlasinska somovijada je sportsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Manifestacija traje dva dana. Takmičari se takmiče u lovu na soma varaličarskim štapom i bućkom, gde je dozvoljeno pecanje iz čamca. Hajbolji takmičari dobijaju vredne nagrade.
Organizator manifestacije je Javno preduzeće „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve opštine Surdulica“, upravljač zaštićenog prirodnog dobra Predeo izuzetnih odlika ,,Vlasina“.

TEKST JE SUFINANSIRAN SREDSTVIMA OPŠTINE SURDULICA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button