Kragujevac uvodi eko-pravila za ugostitelje

Kako tvrdi predsednik ekološke radne grupe u lokalnoj samoupravi, Dejan Nestorović, Kragujevac prvi u Srbiji uvodi eko-pravila za ugostitelje i prehrambenu industriju.

Shutterstock/XArtProduction

„Dobra stvar je da je već doneta turistička odluka za ugostiteljske objekte, koji će od januara 2023. godine morati da ugrade elektrostatičke filtere na bazi aktivnog uglja i da spreče neprijatne ‘aromatične mirise’, koji završavaju u vazduhu prilikom pripreme hrane. Pozivam građane da nadležnim inspekcijama na petom spratu u Skupštini grada redovno prijavljuju ugostitelje, počev od 1. januara 2023 godine, koji ne budu poštovali novu zakonsku odluku“, apeluje Nestorović i ističe da se većina vlasnika lokala već zauzela za zaštitu životne sredine.

Dobra stvar je što je većina pekara koje su do sada pekle najveće količine hleba i peciva u Kragujevcu već prešle na eko-peći ili su izmestile svoju proizvodnju van užeg jezgra grada, prenosi Glas Šumadije.

Kako kaže Nestorović, za proizvodnju u gradskom eko-sistemu, po još jednoj ekološkoj novoj odluci u izradi, koristiće se samo gas i struja, dok će u ruralnim eko-sistemima biti dozvoljene i čvrste sirovine.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button