Kfor: BSK ne može na Sever bez dozvole, specijalne snage policije – mogu

Reuters/ Florion Goga

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća je ponovio da Bezbednosne snage Kosova (BSK) ne mogu da dođu na sever Kosova bez njegovog odobrenja i da to do sada nisu ni tražili, ali da specijalnim policijskim snagama dozvola nije potrebna da bi tu boravile.

Ristuća u intervju za Kossev rekao da je Srbija potpisala i jasno definisala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijskih zadataka.

„Bez obzira na vrste policije, kako je organizovana, koje god da su one – ROSU jedinice, specijalne jedinice, one su zadužene za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa, (i) ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju sprovođenje takvih zadataka po celom Kosovu“, kazao je on.

Upitan o izgradnji baza specijalnih jedinica kosovske policije na Severu, Ristuća je kazao da razume kada kosovske vlasti iskažu zabrinutost za pitanje organizovanih kriminalnih grupa, i to u situaciji posle izlaska srpskih policajaca iz službe, ali da je, kako je dodao, za to potrebna saradnja sa stanovništvom, koja izostaje usled nedostatka poverenja.

Naglsio je i da „neko mora da vodi računa o kriminalu, a u interesu građana“.

„Dakle, pravi problem leži u prihvatanju Kosovske policije od strane građana, naročito u ovoj situaciji. I opet se vraćamo na to da ključni problem leži u nepoverenju“, kazao je komandant Kfora.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button