Kako su Rusi zaobišli sankcije Zapada?

Ruska nafta sa Dalekog istoka prodaje se u Aziji iznad cene od 60 dolara po barelu koju je Zapad odredio, izvestio je Blumberg.

Argus Media i brojne kineske nezavisne rafinerije koje su već rezervisale terete nafte za januar, procenili su izvoznu cenu za rusku ESPO naftu na 67,11 dolara.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cena ruskog izvoza nafte preko mora od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako je teret kupljen za određenu cenu ili ispod nje.

Trgovci upoznati sa ovim pitanjem rekli su za Blumberg da prodaja ESPO sirove nafte iznad gornje granice može značiti da Rusija sama obezbeđuje tankere i osiguranje za pošiljke koje se mogu isporučiti sa Dalekog istoka u Kinu za nekoliko dana.

Kina, najveći ruski kupac nafte, nije potpisala ograničenje cena, a trgovci kažu da posluju kao i obično.

Nezavisne rafinerije su dominantni kupci ESPO klase i „ne mare baš za gornju granicu cena. Sve što rade je da analiziraju brojke da vide da li isporučene cene donose dobar profit ili ne“, rekao je Rojtersu ranije ove nedelje izvršni direktor trgovine iz neimenovane nezavisne rafinerije.

U oktobru su mediji izvestili da ruski naftni glavni Rosnjeft proširuje svoj posao iznajmljivanja tankera, u pokušaju da pomogne kupcima u regionima koji nisu pod sankcijama da dobiju zalihe nafte bez odlaganja, nakon što embargo EU stupi na snagu. U izveštajima se navodi da su kupci tražili od Rosnjefta da obezbedi isporuku do krajnjeg odredišta i pokrije troškove osiguranja i transporta.

Rusija je više puta govorila da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button