Kako će čepovi privezani za boce smanjiti zagađenje: Ili je problem nešto drugo?

Pixabay/Willfried Wende

Nedoumice oko toga da li će čepovi privezani za jednokratne boce značajnije smanjiti zagađenje od plastike praktično nema, jer izvesno je da neće.

Najbolji način da se smanji zagađenje plastikom jeste da smanji njena proizvodnja, odnosno potrošnja, pre svega one jednokratne plastike, koja čini najveći deo plastičnog otpada.

Ipak to se još uvek ne dešava, a razlog tome su ogromni profiti najvećih prozivođača plastike. U pitanju su multinacionalne kompanije, čiji se proizvodi prodaju širom sveta.

Podsetimo odluka o vezivanju čepova za plastične flaše je deo direktive Evropske unije. Prema njoj je od trećeg jula 2024. godine zabranjena proizvodnja jednokratne plastike, međutim, postoji veliko ALI, pošto se kako se navodi “boce s čepovima i poklopcima izrađenima od plastike mogu se staviti na tržište samo ako ti čepovi i poklopci ostaju pričvršćeni za spremnike tokom faze predviđene upotrebe proizvoda”. Još jedna od uslova koji omogućuje dalju prozvodnju jednokratne plastike jeste da boce treba da sadrže najmanje 25 odnosno 30 odsto reciklirane plastike.

Veliki zagađivači

Prema istraživanjima, udeo prozivodnje plastike u ukupnom emisiji štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte iznosi između četiri i četiri i po odsto što ovu industriju čini jednim od većih zagađivača.

Svake godine čovečanstvo napravi između 380 i 460 miliona tona plastike od čega ogromna većina završi na deponijama i u okeanima. Primera radi, taloženjem odbačenih ribarskih mreža, bova i flaša u Pacifiku se formirao veliki tepih smeća, 18 puta veći od površine Srbije.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button