Kafanske pesme za dobro raspoloženje Prokupčana

Dom kulture Prokuplje

Pred velikim brojem ljubitelja kafanskih pesama, sinoć je u Domu kulture, održano tradicionalno veče kafanske pesme. Uz pratnju orkestra Doma kulture, nastupilo je desetak izvođača, koji su svoju muzičku karijeru stvarali u Toplici, ali su svakako postali poznati i van granica rodnog kraja.

-Ovaj koncert svake godine izazove veliku pažnju i interesovanje publike, koja je uvek raspoložena da čuje dobru pesmu. Kroz ovakve večeri negujemo tradiciju pre svega, ali one predstavljaju i lep razlog za okupljanje ljubitelja muzike i dobrog raspoloženja, i na sceni i u publici, rekli su u Domu kulture.

Učesnici ove večeri su se složili da je kafana jedna od najznačajnijih institucija kod Srba, gde se narod opušta, pa je baš tako bilo i sinoć na sceni prokupačkog pozorišta, veselo i uz pesmu. Nastupili su Ljubomir Kostić, Slaviša Stolić, Zarja Otović, Bojan Jančić, Ivica Ilić, Milica Spasić, Nada Radovanović, Marija Simić, Ivan Stojanović i Nebojša Danilović. Pevali su poznate narodne pesme, između ostalih i „Kako mi nedostaješ“, „Nije znala da je volim“, „Svirajte noćas samo za nju“, „Vino točim, a vino ne pijem“, „Oči jedne žene“, „Šta će mi život“, „Ja sam čovek kafanski“, „Ta oka dva“ i mnoge druge. Na kraju koncerta svi zajedno su otpevali pesmu „Iz kafane pijan ja izlazim“.

Kafanske pesme su, baš kao što i sam naziv kaže, nastale u kafanama, gde se narod najviše okupljao. U njima su se pisale pesme i nalazilo nadahnuće za njih. Prva kafana u Prokuplju bila je „Raponja“, a prva kafana na Balkanu, nastala je u Beogradu 1522. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button