Kad „Oko sokolovo“ dobije kaznu: Kako je došlo do toga da policija kazni Komunalnu policiju

Foto: RTS Sat, printscreen youtube

 

Policija kaznila Komunalnu policiju.

Zvuči kao satirični naslov, ali je potpuno istinit. Niška policija napisala je prekršajne prijave komunalnim milicajcima koji su vozili automobil „Oko sokolovo“ i načelniku Komunalne milicije zbog toga što njihovo vozilo nije imalo neophodni atest Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vrana vrani možda oči ne vadi, ali zato redovna policija izgleda piše kazne Komunalnoj policiji. Da li je „Oko sokolovo“ snimilo nepropisno parkirano vozilo nekog visokog funkcionera MUP-a, pa je ovaj odlučio da se osveti jer nije uspeo da na vreme zaustavi kaznu pre nego što mu je poslata ili je to neki međusobni naprednjački obračun u Nišu – ko će ga znati?

Važno je da je zakon isti za sve i da i automobil „rendž rover“ sa tamnim staklima, digitalnom konzolom u gepeku i kamerama na krovu mora imati atest bez kojeg ne bi smeo biti učesnik u saobraćaju.

Problem je rešen tako što je Agencija ekspresno izdala atest koji je, gle čuda, potvrdio da su sve izvršene prepravke bezbedne i da vozilo može u saobraćaj. Međutim, šta će biti sa kaznama koje su ispisane pre nego što je „kažnjeno“ vozilo smelo da učestvuje u saobraćaju?

To mu dođe kao ono kada policajac postane optuženik pa se vrši revizija svih presuda donesenih na osnovu njegovih svedočenja. Da li prethodno izdate kazne mogu imati pravnu snagu? Da li vozilo koje je u prekršaju može služiti za snimanje drugih vozila koja su u prekršaju? Odgovor bi mogao da ponudi prekršajni sud, koji se do sada nije oglasio.

Agencija za bezbednost saobraćaja takođe se nije oglasila. A prva bi trebala. S obzirom na to da godinama unazad bez pardona maltretira građane i isteruje im novac iz džepova – i opravdano i neopravdano.

Svaki vozač koji vozi automobil koji je prepravljen za korišćenje tečnog naftnog gasa najbolje zna kako Agencija naplaćuje ateste. Prvo su svi automobili na plin morali da dobiju atest, pa je onda uveden periodični na deset godina, pa na sedam, pa na pet… Vozači će reči – kad zatrebaju pare Agencija promeni pravilo i traži novi atest.

Bilo je slučajeva i da ljudi koji su na primer deset godina registrovali vozilo koje je bilo namenjeno za prevoz pet osoba moraju naknadno da vade atest da je ono stvarno fabrički predviđeno za pet osoba – nema veze što je to pisalo u prvoj saobraćajnoj dozvoli i deset godina je tako bilo registrovano (a i u originalnim potvrdama fabrike stoji da je za pet osoba). Zašto je to rađeno?

Agencija će reći zbog bezbednosti u saobraćaju, a vozači kratko i jasno – zato što svaki novi atest košta.

Neretko pribvljanje novih atesta traje i po 10, 15 dana, Ali ne i kad je „Oko sokolovo“ u pitanju. Za komunalni „rendž rover“ to traje verovatno isto onoliko koliko i poziv da se odmah izdaju svi neophodni atesti.

Sada bi po logici stvari i u Beogradu policija trebala da proveri sva vozila Komunalne milicije i obavesti nas da li su i ona bila u prekršaju. Nije isključeno da su i beogradski komunalci brzinom jednog poziva dobili sve neophodne ateste, a da dokumentaciju i ispravnost prepravki možda niko nije ni pogledao.

 

 

 

Izvor: N1

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button