Istraživanje: Kornjače sa Galapagosa i zmajevi u Indoneziji pred izumiranjem

Oko petine reptilskih vrsta, od kornjača sa Galapagosa do komodo zmajeva sa ostrva u Indoneziji, od zapadnoafričkih zmija otrovnica do indijskih krokodila, suočeni su sa izumiranjem, saopštili su istraživači.

Foto: Shutterstock

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 10.196 reptilskih vrsta – kornjača, krokodila, guštera, zmija i tuatara, jedinih preostalih pripadnika loze stare više od 200 miliona godina.

Utvrđeno je da je 21 odsto vrsta kritično ugroženo, ugroženo ili ranjivo do izmuiranja, prema definiciji Međunarodnog saveza za konzervaciju prirode. Stručnjaci su došli do zaključka da je 31 vrsta već izumrla.

Mnogi reptili su na ivici opstanka, navode istraživači, a u sličnoj situaciji su i ostale kopnene životinje – vodozemci, ptice i sisari.

Ovakva situacija je rezultat krčenja šuma radi poljoprivede, seče stabala i razvoja, širenja urbanih sredina i lova kojim se bave ljudi. Klimatske promene i invazivne vrste, takođe predstavljaju trajnu pretnju.

„Reptili predstavljaju važnu i diverzivnu granu drveta života i imaju integralnu ulogu u ekosistemima u kojima se nalaze“, izjavio je Brus Jang, jedan od lidera istraživanja čiji su rezultati objavljeni u žurnalu „Priroda“.

On je rekao da su prioriteti sada poznati i koje su to pretnje koje je potrebno ublažiti.

„Više nema izgovora da se reptili ostavljaju izvan planova za konzervaciju i njihovu primjenu širom sveta“, naglasio je ovaj stručnjak.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button