Intenzivna NATO obuka za borce „vojske Kosova”

U okviru dugogodišnjeg programa „Opremi i obuči”, pripadnici snaga NATO-a i Kfora obučavaju KBS ne samo u kasarnama, već i na terenu, kaže istraživač bezbednosti Veroljub Petronić

Foto/ U.S. Army/ Travis Kirchner

Kosovska Mitrovica – Kosovske bezbednosne snage (KBS), transformisane iz nekadašnje samozvane oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a onda iz kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) koje, na osnovu jednostrano izglasanog zakona u kosovskoj skupštini 2018. „planom B”  treba da prerastu u vojsku Kosova, ne obučavaju se samo u kampu „Bondstil”, kako su preneli pojedini mediji. Ova intenzivna obuka obavlja se u svim kasarnama gde su stacionirani, ali i na terenu.

Buduća „vojska Kosova”, čije uspostavljanje nije podržala Srpska lista, po nepreciznim podacima ima oko 5.000 aktivnih pripadnika, a u planu je da se broj rezervnog sastava podigne na 3.000, sa zaduženjem za „elementarne nepogode, u smislu poplava, zemljotresa i vanrednih situacija”. Istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić, izvršni direktor „Human centra Mitrovica”, za „Politiku“ naglašava da „ne samo Amerikanci, nego i Britanci, Nemci, ali i ostali pripadnici snaga NATO-a na Kosovu, obučavaju pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga”.

„U okviru programa ’Opremi i obuči’ koji postoji dugo godina, pripadnici NATO-a i Kfora obučavaju KBS ne samo u kasarnama, u okviru teoretskog znanja, već i na terenu. To nije tajna, pa ne možemo da kažemo da ih obučavaju samo Amerikanci u vojnoj bazi ’Bondstil’”, kaže za „Politiku” Petronić.

Jurij Pilipson, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije, izjavio je za „Sputnjik” da su  „SAD i njeni saveznici američku vojnu bazu ’Bondstil’ na Kosovu i Metohiji pretvorili u centar za obuku osoblja kosovske ’vojske’ , što je suprotno odredbama Rezolucije 1244 SB”. Postoje nezvanična saznanja da su se u „Bondstilu” od dolaska Amerikanaca 1999. obučavali i pripadnici KZK, tako da nije nikakva novina da se pod kapom Amerikanaca obučava i ljudstvo koje u narednom osmogodišnjem periodu treba da preraste u kosovsku vojsku koja, na osnovu zakona donetog pre pet godina, u naredne pola decenije u potpunosti, i u punom kapacitetu, treba da zaživi.

Tragom vesti da se u „Bondstilu” obučava KBS, uputili smo pitanja Informativnoj službi Kfora u Prištini, ali ni posle četiri dana odgovor nije stigao. Zanimalo nas je da li su tačni navodi ruskog diplomate, ali i da nam preciziraju „ako je izjava tačna, šta podrazumeva obuku osoblja KZK”, međutim odgovori su izostali.

U kosovskom ministarstvu odbrane tvrde da je popunjavanje aktivnog dela vojnika KBS završeno (5.000) i da nije započeto sa rezervnim sastavom, gde je zakonom predviđeno da treba da bude 3.000 pripadnika, kao i da u narednom periodu treba da se nabavi oprema, naoružanje, kao i „sve što je potrebno za vojsku”.

U slučaju „eventualnog rata”, što je termin koji ovih dana lansira premijer privremenih institucija Albin Kurti, u „odbranu interesa Kosova”, tačnije u „vojsku Kosova” uključilo bi se sve muško punoletno stanovništvo. Tako kosovski ekspert za pitanja bezbednosti Avni Islami naglašava da bi „s obzirom na situaciju na Balkanu i rusku agresiju u Ukrajini, Kosovo trebalo da ima 20.000 rezervnih vojnika”.

Podsetimo, prva generacija KBS, njih 337, među kojima je bilo više od 50 devojaka, posle devetonedeljne obuke položila je zakletvu u septembru 2019. u kasarni „Adem Jašari” u Prištini. Poznato je takođe, da je u vojnoj američkoj bazi „Bondstil”, koja je sagrađena na oko 400 hektara srpske zemlje u selu Sojevu nadomak Uroševca, uposleno albansko lokalno stanovništvo i zaduženo je za kompletno održavanje, osim poslova u kuhinji.

Šta se krije iza betonskih zidova i četiri reda bodljikave žice u vojnom objektu izgrađenom 1999, koji važi za najveću američku bazu posle rata u Vijetnamu, u dogledno vreme neće se saznati. Skoro ništa nije saznao ni vaš novinar, kada je pre četiri godine posetio bazu koja je dobila ime po američkom vojniku iz vijetnamskog rata, a gde se nalazi sva neophodna oprema prislušno-obaveštajnog centra i gde u svakom momentu može da se čuje razgovor u fiksnoj i mobilnoj telefoniji i putem radio-veze.

Iako je tadašnja komanda „Bondstila” tvrdila da je „misija američkih vojnika u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN”, ni tada ta njihova tvrdnja nije prošla neopaženo kod novinara beogradskih redakcija.

Šturo su odgovarali na pitanja, a prilikom obilaska „Bondstila” svako od nas je imao „pratnju” i niste smeli da mrdnete bez odobrenja, pa osim američkih vojnika i namrgođenog „sekjuritija” angažovanog iz jedne privatne inostrane firme, nismo videli skoro ništa.

Pouzdano se, ipak, zna da je pre rata Sojevo bila bogata srpska žitnica koja je do rata mogla da nahrani dva osrednja grada. Sada je, izgleda, zasejano neko drugo, mnogo opasnije seme.

Misteriozno bekstvo Fljorima Ejupija sa „američke zemlje”

Upravo je 2001. Fljorim Ejupi, koji je uhapšen zbog sumnji da je jedan od učesnika u terorističkom napadu na konvoj autobusa, pod nerazjašnjenim okolnostima uspeo da pobegne iz „Bondstila”, iako je 24 sata bio pod video-nadzorom i budnim okom američkih vojnika koji danonoćno sa osmatračnica nadgledaju svaki komad ove „američke zemlje”. Ostalo je nejasno kako je izvedeno ovo misteriozno bekstvo Ejupija, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina u Unmik sudu u Kosovskoj Mitrovici zbog napada u kojem je ubijeno 12 Srba, a njih 43 teško povređeno. Zatim je Ejupi postao „slobodan građanin”, jer ga je sud oslobodio krivice.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button