Imenovan izvestilac za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope

PATRICK HERTZOG / AFP

Teodora Bakojanis, grčka poslanica u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, imenovana je za izvestioca te organizacije za Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Odluka je doneta na današnjem sastanku Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Prema pravilniku, Bakojanis ima dve godine da pripremi izveštaj o ispunjenosti zahteva Kosova, koji će potom uputiti nadležnom odboru na raspravu i usvajanje, rečeno je za N1 u Savetu Evrope.

Teodora Bakijanis je poslanica iz Grčke, a u Savetu Evrope je deo političke grupacije EPP (Evropska Narodna Partija).

Pre godinu dana imenovana je za izvestioca Saveta Evrope za Kosovo, a sada je na sebe preuzela i ulogu izvestioca za Zahtev za prijem u članstvo.

Kako je tada rekla, “vreme je da ceo region, pa i Kosovo, budu integrisani u EU i druge međunarodne mehanizme”.

Kosovo je dostavilo zahtev za prijem u Savet Evrope 12. maja prošle godine, a komitet ministara ga je u aprilu ove godine prosledio Parlamentarnoj skupštini na konsultacije, sa 33 glasa, sedam protiv i tri uzdržana. Kako su naveli, to su učinili na osnovu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Imenovanje izvestioca predstavlja narednu fazu procesa Prijema Kosova u članstvo Saveta Evrope, za koji se očekuje da će trajati nekoliko godina.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button