Hitna nabavka reagensa za transfuziju osigurava normalan rad Klinike za kardiohirurgiju

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, izjavila je danas da je odobrena hitna nabavka reagenasa za transfuziju u Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš.

Ovi reagensi, kako je naglasila, biće isporučeni najkasnije do petka, čime će se osigurati normalan rad ove klinike.

Ova odluka usledila je kao odgovor na zabrinutost izraženu u medijima zbog navodnog nedostatka reagensa u Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš, što je moglo ugroziti njen rad i dovesti do novog formiranja liste čekanja.

Međutim, Radojević Škodrić ističe da nabavka reagensa za transfuziju nije u nadležnosti Republičkog fonda, već se vrši direktno od strane bolnica.

„Reagensi za transfuziju nabavljaju same bolnice, a ne Republički fond za zdravstveno osiguranje. Novac za ove nabavke obezbeđuju same zdravstvene ustanove putem raspisivanja tendera“, pojasnila je Radojević Škodrić gostujući na TV Hepi.

Direktorka je dodala da je hitna nabavka reagensa već odobrena te da će oni biti dostavljeni iz Niša najkasnije do petka. Takođe je naglasila da su reagensi u Klinici potrošeni pre vremena zbog neblagovremenog raspisivanja nabavke, ali da se situacija normalizuje.

„Svi ostali reagensi koji se nabavljaju preko Republičkog fonda stižu na vreme i bez problema, što ukazuje na dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama“, zaključila je Radojević Škodrić.

Podsetimo…

Nakon nedostatka neophodnih reagensa za procenu sklonosti ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, Klinika za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Nišu je privremeno obustavi operativne zahvate.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button