Hidroelektrana „Sićevo“ na Nišavi kod Niša proglašena za spomenik kulture

 

Foto: Z.S.

Vlada Srbije proglasila je krajem prošlenedelje za spomenike kulture hidroelektrane „Sićevo“ u selu Sićevo kod Niša, „Vučje“ u Vučju kod Leskovca.

Status spomenika kulture dobila je hidroelektrana „Sićevo“ na reci Nišavi, koja predstavlja jedinstven primer objekta industrijskog nasleđa sa kontinuitetom proizvodnog procesa od devet decenija i kao takav predstavlja materijalno svedočanstvo procesa elektrifikacije i industrijalizacije grada Niša i okoline. Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajna ostvarenja tehničke kulture kako zbog jedinstvenog inžinjerskog rešenja, tehničkih vrednosti, sačuvanih hidromehaničkih i mašinskih sklopova, tako i zbog istorijskog doprinosa modernizacijskim procesima u Srbiji.

Status spomenika kulture dobila je i hidroelektrana „Vučje“ u Vučju kod Leskovca, građena 1902-1903. godine za potrebe elektrifikacije Leskovca i okoline. Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajna ostvarenja tehničke kulture kako zbog jedinstvenog inženjerskog rešenja, tehničkih vrednosti, sačuvanih originalnih hidromehaničkih i mašinskih sklopova, tako i zbog istorijskog doprinosa modernizacijskim procesima u Srbiji.

Autor: Z. Stojnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button