Haos u Srbiji nakon kiša; Kritično u 56 opštine

Photo: Vladimir Vasic/ATAImage

Obilnije padavine danas se očekuju na istoku i jugoistoku Srbije, gde će pasti od 20 do 30 milimetara, lokalno i više, saopštio je RHMZ.

U ostalim krajevima očekuje se slabljenje, a posle podne i uveče prestanak kiše, navodi Republički hidro-meteorološki zavod

Na istoku i jugoistoku padavine će prestati u nedelju do sredine dana.

Evakuisano 295 ljudi u 52 lokalne samouprave

Od 26. maja do danas zbog poplava koje su pogodile Srbiju, evakusiano je 295 ljudi, a vanredna situacija proglašena je u 52 lokalne samouprave.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić rekao je u gostovanju na Radio televiziji Srbije da je situacija trenutno mirna i da nema novih izlivanja reka, ali da je u poslednjih 24 sata, zbog poplava evakuisano 217 ljudi.

Gagić je naveo da je u Jagodini problem s izlivanjem reke Belice i da je nasip popustio, kao i da su poplave najveću štetu nanele na područjima Rasinskog okruga, Raškog i Šumadijskog okruga.

Takođe, naglasio je da su najviše oštećeni stambeni objekti, zatim javne ustanove, kao i poljoprivredne površine.

Voda odnela još jedan most

Most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrcajevce i Slatinu, rano jutros potpuno je uništen pred naletom nove bujice i obilnih padavina koje su pogodile ceo Čačak.

„Taj most nam je bio najbliža veza ne samo sa gradom, već smo preko njega prelazili i do svojih parcela, sada ne znam ni kako ćemo ni šta ćemo. Do skoro je bio zatvoren za saobraćaj jer je bio nebezbedan za prelazak, zbog dotrajalosti nosećih stubova, a sada je potpuno uništen“, kazao je za agenciju RINA, Marko iz Mrčajevaca.

U čačanskoj opštini bujice se smiruju, ali i dalje prave velike probleme. Pripadnici Civilne zaštite tokom čitave noći radili su na ispumpavanju vode na kanalu za navodnjavanje kako se ne bi izlio i poplavio naselje Kej.

Situacija na rekama

Na Velikoj Moravi kod h.s. Ćuprija i h.s. Bagrdan vodostaji će u narednih 24 sata dostići granice redovne odbrane od poplava. Na Južnoj Moravi kod h.s. Mojsinje, Mlavi kod h.s. Veliko Selo, Peku kod h.s. Kusić, Crnom Timoku kod h.s. Gamzigrad i Jasenici kod h.s. Smederevska Palanka vodostaji će se naredna 24-36 sati kretati oko i nešto iznad granica vanredne odbrane od poplava, najavljuje RHMZ.

Narednih dana na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Resave, Majura, Belice, Crnice, Lepenice i Jasenice kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Izvor: B92.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button