Haos u Americi zbog ivermektina: Ne možete zabraniti, 90.000 recepata…

Grupa lekara u SAD tužila je ponovo američku Agenciju za hranu i lekove (FDA) zbog pokušaja da se zabrani upotreba leka ivermektin za lečenje koronavirusa.

Ilustracija: Shutterstock/HJBC

U tužbi lekara Roberta Optera, Meri Tali Bouden i Pola Marika se tvrdi da je FDA pokušala da im zabrani prepisivanje leka, iako su ga uspešno koristili u lečenju pacijenata sa koronavirusom.

„FDA ne može da zabrani korišćenje lekova odobrenih za ljude kada se jednom odobre i puste na tržište, čak iako je primarna namena leka za druge svrhe. FDA takođe ne može da savetuje da li pacijent treba da uzme odobren lek u određene svrhe“, navodi se u tužbi.

Dodaje se da je FDA prekoračila ovlašćenja tako što je „naredila javnosti, uključujući lekare i pacijente da ne koriste ivermektin za lečenje kovida, bez obzira na to što je lek odobren za ljudsku upotrebu“.

Cilj tužbe je da se ponište „sve radnje FDA koje usmeravaju ili daju mišljenje o tome da li je ivermektin odgovarajući tretman za kovid, proglase takve radnje nezakonitim i da se izda trajna zabrana kojom se FDA nalaže da se dalje bavi takvim aktivnostima“.

Tim doktora je prvobitno podneo tužbu u junu 2022. godine, nakon što su FDA i korporativni mediji objavili priču da se ivermektin koristi kao sredstvo za uklanjanje glista za stoku i da je svako ko je prepisivao ili uzimao kao lek protiv kovida bio na listi lekova protiv kovida, ali Američki okružni sud odbio je njihov zahtev.

Međutim, u februaru 2023., lekari su uložili žalbu Petom okružnom apelacionom sudu.

Više grupa je dalo podršku tužbi, uključujuci američke „Frontlajn doktore“ (doktore na prvoj liniji borbe protiv kovida) i „Frontlajn kritikal ker alajens (FLCC)“ (medicinsko osoblje na intenzivnoj nezi obolelih od kovida).

„Ovo je bila koordinisana kampanja među raznim agencijama da ograniče korišćenje ivermektina. Neke akcije koji su preduzele Američki centri za kontrolu za prevenciju bolesti (CDC) i FDA, kao i mediji u periodu od dve nedelje bili su pokrenuti nakon objave podataka u kojima se isticalo da je prepisano 90.000 recepata ivermektina do sredine avgusta“, rekao je za „Federalist“ Pjer Kori, predsednik FLCC.

Kori je opisao saradnju FDA, CDC i korporativnijih medija kao veliku kampanju dezinformacija.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button