Gutereš: Polovina čovečanstva je u opasnoj zoni zbog klimatskih poremećaja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je gotovo polovina čovečanstva u „opasnoj zoni“ zbog klimatske krize i upozorio na „opasnu nepovezanost“ između onoga što naučnici i građani traže da se uradi da bi se zaustavile klimatske promene i onoga što države zaista rade po tom pitanju.

Izvor: Jessica Gow/TT News Agency/via Reuters

Gutereš je na klimatskoj konferenciji u Austriji rekao da je do kraja ove decenije potrebno smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 45 odsto, ali se predviđa da će se one povećati za 14 odsto.

„Svedoci smo istorijske i opasne nepovezanosti – nauka i građani zahtevaju ambicioznu i transformativnu klimatsku akciju. U međuvremenu mnoge vlade odugovlače. To nedelovanje ima teške posledice“, rekao je Gutereš.

On je rekao da rat u Ukrajini preti da pogorša krizu, jer su se velike ekonomije još više usredsredile na fosilna goriva, koja su odgovorna za većinu emisija štetnih gasova i globalno zagrevanje.

„Novo finansiranje istraživanja i infrastrukture za proizvodnju fosilnih goriva je zabluda. To će samo dodatno pogoršati rat, zagađenje i klimatsku katastrofu“, rekao je Gutereš u video obraćanju na Austrijskom svetskom samitu.

Gutereš je pozvao zemlje da prestanu da koriste ugalj do 2040, a bogate zemlje do 2030. i da se fokusiraju na zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, kao što su solarna i energija vetra.

„Jedini pravi put ka energetskoj sigurnosti, stabilnim cenama struje, prosperitetu i planeti pogodnoj za život leži u napuštanju zagađujućih fosilnih goriva, pre svega uglja i ubrzanju energetske tranzicije zasnovane na obnovljivim izvorima. Obnovljivi izvori su mirovni plan 21. veka“, rekao je Gutereš.

Cena solarne energije i baterija, istakao je, pala je za 85 odsto tokom protekle decenije, cena energije vetra za 55 odsto, a nafta i gas su dostigli rekordne cene.

„Prošlo je 50 godina od kada su UN održale Konferenciju o čovekovoj sredini u Stokholmu. Od tada je ispoštovano veoma malo naših obećanja o životnoj sredini“, rekao je Gutereš i ocenio da većina obećanja nacionalnih vlada o klimi „jednostano nisu dovoljno dobra“.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button