Grad Niš traži Tvrđavu od Republike bez nadoknade

Grad Niš planira da zatraži Tvrđavu od Republike Srbije bez nadoknade kako bi osnovao preduzeće koje će se isključivo baviti očuvanjem i razvojem ovog istorijskog simbola grada. Grad je nedavno postao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi poligon, a planira se izgradnja parka na tom prostoru.

Iz Grada ističu da je prvobitni plan bio da se briga o stanju Tvrđave poveri preduzeću koje bi se isključivo time bavilo. Međutim, zbog vlasništva države nad Tvrđavom, trenutno tu ulogu obavlja poseban odsek u Turističkoj organizaciji Niša. Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, izjavila je da očekuje da država ustupi Tvrđavu Gradu Nišu bez naknade kako bi mogli da je uređuju i održavaju.

Ovaj potez bi omogućio Gradu Nišu nezavisnost u brizi o Tvrđavi, bez potrebe za dozvolama države. Planirano je da Grad preuzme odgovornost za očuvanje objekata unutar Tvrđave, čime bi se osigurala dugoročna zaštita i unapređenje ovog značajnog kulturnog spomenika.

Pored toga, Grad je kroz proces eksproprijacije postao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi poligon, što će omogućiti izgradnju parka na tom prostoru. Auto-škole će nesmetano obavljati obuke na novoj lokaciji dok se ne izgradi novi poligon kod KPZ-a na ulazu u Niš.

U planu je i izgradnja auto-pijace, buvlje pijace, staze za karting, ali se kvantaška pijaca neće nalaziti na tom mestu zbog nedovoljnog prostora. V. d. direktor Zavoda za urbanizam, Ivan Grmuša, najavio je proširenje postojeće kvantaške pijace na poslednjoj sednici Skupštine.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button