Grad Niš raspisao konkurse za finansiranje kulturnih projekata, izdvojeno 6 miliona dinara

foto: čitalac

Niška umetnička udruženja, umetnici koji rade individualno, kao i ustanove kulture čiji osnivač nije Grad Niš, mogu da se prijave na konkurs za finansiranje projekata, za koji je Grad izdvojio 5 miliona dinara. Raspisan je i konkurs za sufinansiranje mobilnosti umetnika, a za to je opredeljeno milion dinara. Za oba konkursa prijave su otvorene 30 dana.

Ukupno 6 miliona dinara za ta dva konkursa iznos je koji je izdvojen i prošle godine, a iste su i neke od prioritetnih tema projekata – muzički kulturni programi, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Niša, negovanje kulture sećanja, kao i razvoj kreativne industrije i savremenog stvaralaštva.

Među prioritetnim temama ove godine su i “Konstantin i njegovo doba”, očuvanje kulturnog nasleđa Tvrđave i negovanje kulturnog stvaralaštva za decu i mlade.

Kako je istaknuto, finansiraće se projekti iz oblasti književnosti, muzike, likovne, primenjene, vizuelne, pozorišne, filmske i ulične umetnosti, umetničke igre, digitalnog stvaralaštva, pantomime, mjuzikla, cirkusa, kulturnog nasleđa, bibliotečko-informacione delatnosti, kao i iz oblasti naučno-istraživačke i edukativne delatnosti u kulturi.

Grad Niš neće finansirati troškove kupovine opreme, troškove dnevnica za službena putovanja za realizaciju projekata, ugostiteljske i troškove reprezentacije, troškove upotrebe postojeće opreme, koja predstavlja raspoložive resurse nosioca projekta, kao i naknadu za pružanje komunalnih usluga, izuzev troškova komunikacija (telefon i internet) – piše u Konkursu.

Za Konkurs za projekte u kulturi i projekte umetničkih, stručnih i naučnih istraživanja izdvojeno je skoro 4 miliona dinara manje nego pre dve godine, a oni koji dobiju novac moći će da završe projekte do kraja godine.

Kada je reč o Konkursu za finansiranje i sufinansiranje mobilnosti umetnika i umetničkih dela, oni kojima budu odobreni projekti dobiće novac za prevoz do mesta gde će nastupati i predstavljati svoj grad i zemlju, kao i za pripremu umetničkih sadržaja i dela za virtuelnu prezentaciju.

Na oba konkursa mogu da se prijave ustanove, udruženja, ali i umetnici, saradnici i stručnjaci u kulturi čije je prebivalište ili sedište u Nišu, a pravo učešća nemaju ustanove čiji je osnivač Grad Niš.

Izvor: Južne vesti/Autor: Tamara Radovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button