Film o Svtom Savi duhovni i umetnički most između Srba i Rusa

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, u organizaciji Uprave Sabornog hrama u Nišu i NCPD „Branko“, nakon premijere u Moskvi i Beogradu u Svetosavskom domu pri Sabornom hramu je održana premijera dokumentarnog filma o prvom Arhiepiskopu srpskom Svetom Savi, ruske novinarke Anželike Karetkine u produkciji ruskog državnog televizijskog kanala Ruske pravoslavne crkve „SPAS.

Premijeri filma su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije, sveštenstvo, brojne javne ličnosti i verni narod Niša.

U atmosferi duhovnog zajedništva i kulturnog bogatstva, u četvrtak 1. februara 2024. godine uSveotsavskom domu u Nišu je održana premijera dokumentarnog filma „Sveti Sava – Ruska boja na srpskoj zastavi“. Rediteljka Anželika Karetkina predstavila je svoje autorsko delo pred prepunom dvoranom, okupljenom radi počasti jednom od najvećih svetitelja u srpskoj istoriji, Svetom Savi.

IZJAVA

Novinarka i rediteljka filma Anželika Karetkina, nakon filma o manstiru Ostrog o filmu o Sv. Savi i Nišu kao rodnom mestu Konstantina Velikog (izjava).

„Ja sam voditelj ruskog državnog televizijskog kanala Ruske pravoslavne crkve „SPAS“, radim emisiju o Svetiteljima i moja je ideja da radim film o Svetom Savi. Sama ideja je našla koren u duhovnosti i Svetoj Gori gde je Rastko Nemanjić bio pod uticajem ruskog monaha. Velika mi je čast i iznenađenje što ste me pozvali u rodni grad Sv. Cara Konstantina. Duhovna veza između naša dva naroda je neraskidiva. Danas sam imala prilku da posetim vaš Crkveni muzej i vidim primerak Jevanđelja, poklon cara Nikolaja II Kraljevini Srbiji (Jugoslaviji)“.

Film, čiju je produkciju podržao državni kanal Ruske pravoslavne crkve „SPAS“, predstavlja dubok i sveobuhvatan pogled na život i nasleđe Svetog Save, čija je uloga u oblikovanju srpskog identiteta neizmerna. Od trenutka rođenja pa do njegovog neumornog truda u širenju pravoslavlja i kulture, film pažljivo rekonstruiše ključne događaje, koristeći autentične arhivske materijale, svedočenja poznatih istoričara i umetničke interpretacije.

Sama premijera održana je u Svetosavskom domu u Nišu, priznatom kulturnom i verskom simbolu juga Srbije. Ova odabrana lokacija dodatno je naglasila duhovnu dimenziju filma, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo. Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve, uključujući Episkopa, monahe i sveštenstvo, prisustvovali su događaju, ističući značaj očuvanja i prenošenja duhovne baštine na buduće generacije.

Produkcija „SPAS“ posebno je istaknula svoju podršku ovom projektu, ističući važnost promocije pravoslavne kulture i duhovnih vrednosti. Ova saradnja je rezultirala ne samo visokokvalitetnim dokumentarnim filmom, već i snažnim podsećanjem na važnost zajedništva pravoslavnih naroda.

Nakon projekcije, rediteljka Anželika Karetkina izrazila je svoju zahvalnost publici na entuzijazmu i podršci, istakavši da je ovaj film ne samo umetnički izraz, već i duhovni most između kultura i vekova. Svečana premijera ovog dokumentarnog filma obeležila je još jedan korak ka očuvanju i promociji duhovnih vrednosti koje su duboko usađene u istoriji pravoslavnog sveta.

Pre projekcije filma učešće u programu uzeo je Dečje-omladinski hor NCPD „Branko“ sa didrigentom, gospođom Jovanom Mikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button