Farmeri će moći za premije da konkurišu do 15. aprila

Foto: 021.rs

Javni poziv za premije za mleko u prvom kvartalu raspisan je juče. Konkurs za davanja po hektaru pomeren je kako bi poljoprivredni proizvođači imali dovoljno vremena da provere i ažuriraju svoje podatke u katastru, prikupe potrebnu dokumentaciju i regulišu ugovorne odnose, rekli su juče u Ministarstvu poljoprivrede.

– Ovo apsolutno neće uticati na isplatu subvencija, koje će poljoprivredni proizvođači dobiti u isto vreme kako je i planirano – naglasili su ovom ministarstvu. Dodali su da će javni poziv za davanja po hektaru trajati mesec dana umesto 45, a obrada zahteva i dinamika isplate biće nepromenjena.

Kada je reč o prijavama za premije za mleko one se podnose kao i do sada preko mlekara, a postoji mogućnost i neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača. Farmeri će moći da konkurišu do 15. aprila, a prema najavama isplate će biti realizovane nakon završetka poziva u roku od 30 dana.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da proizvođači koji se samostalno prijavljuju detaljnija uputstva mogu da pogledaju na sajtu eagrar.gov.rs kao i na jutjub kanalu ministarstva poljoprivrede.

Nadležni su još jednom podsetili da krajnji rok za prijave u sistem elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava ne postoji, te da su poljoprivrednici u mogućnosti da prijavu i obnovu statusa gazdinstava obave sve do trenutka podnošenja zahteva za željenu subvenciju.

Poslednjih mesec dana bilo je dosta otpora poljoprivrednika, mahom starijih proizvođača, ali i realnih problema kada je reč o prihvatanju i funkcionisanju sistema e-agrar.

Država, međutim, ne odustaje od uvođenja savremenih tehnologija u evidentiranju. Nadležni naglašavaju da će poljoprivrednici na platformi imati sve podatke o gazdinstvu i elektronski moći da ih menjaju. Oko 197.000 poljoprivrednih gazdinstava prijavljeno je u e-agrar, prema poslednjem preseku Ministarstva poljoprivrede koje je juče dostavljeno „Politici”.

Ministarstvo je organizovalo i terenske posete najstarijim poljoprivrednicima i onima koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da dođu u poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button