EU parlament objavio izveštaj o Kosovu: Prijem u Savet Evrope i NATO?

Foto: Shutterstok/olrat
Evropski parlament objavio je nacrt izveštaja o Kosovu kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.
*
izveštaju se ističe značaj pregovora Beograda i Prištine za dalje evropske integracije Srbije i Kosova i pozivaju obe strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom.
*
Izveštaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.
*
U izveštaju koji potpisuje izvestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, pohvaljeno je usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda Rusije i uvođenje sankcija Rusiji i Belorusiji.
*
Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savet Evrope i NATO.
Nacrt izveštaja o Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dve nedelje za eventualne amandmane.
*
Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst Izveštaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio u upućen u Evropski parlament na glasanje.
*
*
*
Izvor: Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button