Državna ceremonija obeležavanja 107 godina od Topličkog ustanka u Prokuplju

Foto: vikipedija

U ponedeljak, 26. februara, Prokuplje će biti centar obeležvanja 107. godišnjice od Topličkog ustanka, istorijskog događaja koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji. Državna ceremonija, koja će se održati kod spomenika „Topličanima palim u ratovima 1912-1918 i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine“, počeće u 11 časova.

Pre početka glavnog dela obeležavanja, u 10 časova i 40 minuta, sveštenstvo crkve „Svetog Prokopija“ održaće parastos palim junacima u Topličkom ustanku, odajući im počit i sećanje.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalana pitanja, prof. dr Dejan Antić, ispred Vlade Republike Srbije, predvodiće delegaciju koja će položiti vence u znak počita i sećanja na poginule učesnike ustanka. Obeležavanju će se pridružiti i predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Policijske uprave Prokuplje, Vojske Srbije i brojna boračka udruženja.

Toplički ustanak je obeležen kao značajan događaj u srpskoj istoriji, ostavivši nepretporečivo nasleđe slobodoljubivosti i borbe za pravdu i slobodu. Sećanje na ovo istorijsko postignuće ne samo što nas podseća na našu prošlost, već i neguje duh borbe za ideale slobode i pravde u budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button