Dodela boračkih spomenica u Merošini

,,Danas će, ovde, po planu, biti dodeljeno 87 boračkih spomenica za lica koja su registrovana kao borci, četiri spomenice za ratne vojne invalide i pet spomenica koje će u ime palih boraca primiti članovi njihovih porodica“, poručio je ministar Selaković.

Selaković je rekao da je ovo prva svečana dodela u Nišavskom okrugu i istakao da je uveren da je u Merošini mnogo veći broj ljudi koji su odgovorili na poziv otadžbine kada je trebalo, ali da njihov status još uvek nije utvrđen našim zakonom.

Ministar je ponovio poziv svima onima koji su bili borci tokom sukoba od 1990. do 1999. godine, da se uključe u akciju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da na taj način utvrde svoj borački status.

,,Nije to bitno samo zbog toga što će time ostvariti pravo na svoju boračku spomenicu, to je važno zbog inicijative koju smo pokrenuli prošle sedmice, koja se sastoji u tome da svako lice koje nosi boračku legitimaciju, može od prošle nedelje da je koristi i u vidu kartice za pogodnosti, naglasio je Selaković.

On je podsetio da, u okviru pokrenute inicijative, društveno odgovorne kompanije širom Srbije zaključuju sporazume sa Ministarstvom na osnovu kojih nosioci boračkih legitimacija mogu da ostvaruju određene pogodnosti u prodajnim lancima tih kompanija.

Selaković je dodao da se od pre dva dana ovoj akciji pridružila i Banka Poštanska štedionica koja svim korisnicima kartica daje status VIP klijenta, uz čitav niz drugih pogodnosti.

,,Tu su i prodajni lanci robe široke potrošnje kao što je Aman koji daje 10 odsto popusta, tu je Tehnomanija koja je prodajni lanac bele tehnike, koja licima sa boračkom legitimacijom daje popuste od 15 odsto i različite pogodnosti beskamatnih kredita, dakle kupovine na rate bez kamate. Tu je i Bujanovačka banja, kojoj hoću da se, takođe zahvalim, koja daje popust od 10 odsto. Tu je i ugostiteljsko preduzeće Predejane, ako se ne varam, tu je i Krafter iz Beograda, dakle opust svih lanaca gde imate po principu uradi sam za kuću. Tu su prodavnice konfekcijske robe i biće ih još u vremenu koje je pred nama. Koristim ovu priliku da, danas, iz Nišavskog okruga pozovem sve naše sugrađane koji su bili borci da taj svoj status i formalizuju“, rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je akcija svečanog uručivanja Boračkih spomenica krenula sa juga Srbije i izrazio uverenje da će svečana dodela biti organizovana i u drugim okruzima, te najavio dodelu i u Topličkom okrugu.

„Što se tiče Kosovske spomenice, to je spomenica koju bar za sada naš zakon ne prepoznaje i svi naši sugrađani koji su kao borci učestvovali u odbrani srpskog naroda i teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji, ne samo u NATO agresiji 1999. godine, već i pre toga u antiterorističkim akcijama protiv terorističkih bandi na KiM, svi su oni obuhvaćeni, dakle, ova Boračka spomenica je i Kosovska spomenica“, zaključio je Selaković.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANASIRAN SREDSTVIMA OPŠTINE MEROŠINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button