Đorđević (RZS): Srbija realno ima blizu 800.000 stanovnika manje nego 2011. godine

Đorđević (RZS): Srbija realno ima oko 800.000 stanovnika manje nego 2011. godine.

Izvor: N1

Iako prema prvim rezultatima popisa Srbija ima oko pola miliona stanovnika manje nego 2011. godine, procenjuje se da je smanjenje veće od toga i iznosi oko 760.000 stanovnika, izjavila je predstavnica Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Ljiljana Đorđević.

Đorđević je za RTS izjavila da i Novi Sad i Beograd imaju negativan prirodni priraštaj, a da se porast broja stanovnika u tim gradovima beleži zbog doseljavanja, kao i da u glavnom gradu nije ista situacija u svim gradskim opštinama.

„Povećan je broj stanovnika na Zvezdari, Voždovcu, u Surčinu, Zemunu, na Paliluli. Kad posmatramo i podatke o stambenoj izgradnji, najviše se u tim gradskim opštinama i gradilo, ljudi su se doseljavali“, kazala je Đorđević.

Dodala je da je, kao i u nekim beogradskim opštinama, porast broja stanovnika zabeležen i u Novom Pazaru, Tutinu i Novom Sadu.

„Što se beogradskih opština tiče i Novog Sada, osnovni razlog za porast broja stanovnika jeste u doseljavanju stanovništva, jer i Beograd i Novi Sad imaju negativan prirodan priraštaj“, navela je Đorđević.

Ona je dodala da je u rezultate popisa ubačeno oko 200.000 stanovnika „za koje smo utvrdili da su tu, u Srbiji su, rade, školuju se, ali ih iz nekog razloga popisivač nije našao ili iz nekog razloga nisu hteli da se popišu“.

„Tako da kada realno pogledamo situaciju, negde oko 760.000 je pad broja stanovnika u odnosu na prošli popis“ 2011, istakla je Đorđević.

Po njenim rečima, prosečan stanovnik Srbije ima 43,5 godina, što je značajan porast u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je prosečna starost bila 42,2 godine.

 

 

 

Izvor: N1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button