Dedović dobitnik 53. Nagrade „Branko Miljković” za svoju knjigu pesama „Fjodorov džez”

Dragoslav Dedović dobitnik je 53. Nagrade „Branko Miljković” za svoju knjigu pesama „Fjodorov džez” u okviru izdanja Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. Time je još jednom potvrđeno veliko književno dostignuće Dedovića, čija je knjiga dobila prestižnu nagradu.

Dedović dobitnik 53. Nagrade „Branko Miljković” za svoju knjigu pesama „Fjodorov džez”

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo 125 pesničkih knjiga iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije) i većinom glasova je doneo odluku da Nagrada „Branko Miljković” za 2023. godinu bude dodeljena Dragoslavu Dedoviću za zbirku pesama „Fjodorov džez”, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Dragoslav Dedović u svojoj knjizi „Fjodorov džez” na prefinjen i promišljen način predočava svoj melanholično-ironični pogled na poeziju i stvarnost, u svim valerima njihovih paradoksalnih odnosa. Kroz četiri povezana ciklusa pesama (enigmatičnih naslova „Prestoničke elegije”, „Palanački napevi”, „Kralj Sredozemlja” i „Nemački fragmenti”), koji sugerišu jedinstvenu poetsku viziju, Dedović uranja oporu angažovanost i prodor svetske i srpske stvarnosti u ritmove pesničkih slika, oživljene intimizmom i motivima putovanja i stranstvovanja. Neobično muzikalan ritam Dedovićevih stihova se proteže kroz sve pesme iz knjige, kroz fragmente pesnikove, ali i naše, čitalačke stvarnosti, od mehana na Lazarevičkom putu do „južnjački izdžezirane” kulturologije kosmopolitskog sveta u kome živimo. Pesnik Dedović kao da kaže da smo, gde god bili, u vlasti stakato ritmova svetske, univerzalne kulture u sudaru sa uznemirenom i nesigurnom ljudskom subjektivnošću. Ili, kako kaže pesnik, „putovao si celu noć preko četiri granice / ipak nisi pobegao dovoljno daleko”.

Odlukom većine glasova Žirija, zbirci „Fjodorov džez” Dragoslava Dedovića dodeljuje se Nagrada „Branko Miljković”, dok je jedan glas pripao zbirci „U kostreti” Slobodana Jovića („Čigoja štampa”, Beograd).

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom narednih meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button