Crna Gora zbog logora Lora traži reviziju sporazuma sa Hrvatskom

N1

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) pokrenuće proces revidiranja sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela, ratnih zločina protiv čovečnosti i genocida, saopšteno je na sednici Skupštine Crne Gore.Tokom sednice Skupštine to je najavio poslanik Demokrata Momo Koprivica, koji je na čelu Odbora za politički sistem, koji traži revidiranje sporazuma sa Hrvatskom, sa posebnim akcentom na istragu u vezi sa mučenjima i ubistvima civila i ratnih zarobljenika u splitskom logoru Lora, tokom rata u Hrvatskoj.

Skupština je prethodno razmatrala izveštaj Odbora koji traži reviziju sprazuma, a posebno dela koji se odnosi na istragu u vezi sa slučajem „Lora 3“. Skupština je razmotrila izveštaj i o njemu će se naknadno izjasniti.

Koprivica je naveo da ga je ministar pravde Marko Kovač obavestio da je pismom tražio od Vrhovonog državnog tužilaštva da pokrene revidiranje sporazuma sa Hrvatskom.

„Obavestio me da je dobio informaciju da će VDT, u delu svoje nadležnosti, pokrenuti proces revidiranja sporazuma. To je već jedan od pomaka“, rekao je Koprivica.

Koprivica je podsetio da je sporazum državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih, zločina protiv čovečnosti i genocida zaključen 2006. godine.

Ocenio je da je njime Crna Gora „stavljena u inferioran i podređen položaj“, jer „ne postoji ravnopravnost dve strane“.

Koprivica je rekao da se „sporazum primenjuje samo kada su u pitanju zločini počinjeni prema državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore“.

„Apsolutna podrška da se zločini počinjeni na teritoriji Hrvatske, a koje su počinili naši državljani, ispitaju do kraja“, poručio je poslanik Demokrata, koji međutim smatra da se sporazumom Crna Gora „odrekla sopstvenih građana – žrtava iz zloglasnog logora Lora“.

Po rečima poslanika Demokrata, proces se pokreće da bi se došlo do istine i pravde i da bi se rasvetlio zločin.

„Lora 3 je ne samo simbol zločina bez kazne, ljudskog stradanja, pomračenosti uma, industrije zla, nego i zapanjujućeg ćutanja nadležnih državnih institucija, zataškavanja od strane najvišeg državnog političkog vrha“, dodao je on.

Prema podacima Crnogorskog Udruženje učesnika ratova od 1990. godine u Vojno-istražnom zatvoru Lora ubijeno je 14 pripadnika bivše JNA, iz takozvane nikšićko-šavničke grupe koji su zarobljeni na hercegovačkom ratištu 1992. godine.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu pokrenulo je krajem 2011. godine istragu o ubistvu grupe zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe u zatvoru „Lora“, ali taj slučaj još uvijek nije dobio epilog na sudu.

Crnogorsko državno tužilaštvo je pre više od deceniju ustupilo Hrvtskoj obimnu dokumentaciju u vezi s tim slučajem.

Iz Ministarstva pravde ranije je saopšten stav da u postojećem sporazumu sa Hrvatskom „postoji asimetričnost u pravima i obavezama“, te da se ugovor odnosi „samo na obavezu crnogorskih organa, tužilaštva pre svega, da postupa po zahtevima hrvatskih istražnih organa“.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button