BUGARI PREKO ALBANACA U MAKEDONSKOM USTAVU: Nova politička „igrarija“ u Skoplju, menja se Ustav mimo volje većine

POSLE intenzivnih pregovora i usaglašavanja političke „trgovine“, premijer Vlade Republike Severne Makedonije i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Dimitar Kovačevski u subotu je Sobranju dostavio predlog za rekonstrukciju kabineta, s predviđenim uvođenjem novih rešenja, prevashodno za udomljenje kadra Alijanse za Albance, Arbena Tarivarija.

 

Foto AP

Time bi trebalo da se osnaži vladajuća većina neophodna za „prolaz“ zadatih ustavnih izmena na putu evrointegracija.

U nastojanju obezbeđenja „prolazne“ dvotrećinske većine u jednodomnom parlamentu (sa 120 poslanika), kojom bi se izglasalo „upisivanje“ i bugarske manjine u Ustav, kao novi preduslov za nastavak pregovora „u frontu za evropske perspektive“, za članstvo zemlje u EU, moguće je da će prvi put u sastavu državne administracije u Skoplju biti narušen „etnički balans“ kadrova u izvršnoj vlast RSM.

Albanci u Makedoniji su ponovo targetirani kao „najevropskiji“ narod na Balkanu zahvaljujući kome će i Bugari imati priliku da dobiju status u Ustavu!

U predlogu Kovačevskog su četiri nova ministarska rešenja – za pravdu, zdravstvo, informatičko društvo i administraciju, i životnu sredinu i prostorno planiranje.

Takođe predložena su i nova kadrovska rešenja zamenika ministara u pet resora.

U vladinom saopštenju objavljenom u Skoplju precizira se da je za ministra pravde u rekonstruisanoj vladi predložen Krenar Loga, za zdravstvo Fatmir Medžiti, za informatičko društvo i administraciju Azir Aliu, a za životnu sredinu i prostorno planiranje – Kaja Šukova.

Predloženi su i zamenici ministara u Ministarstvu odbrane – Tiron Jajaga, u Ministarstvu pravde – Viktorija Avramovsa Madić, u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede – Vjolca Beriša, u resoru zdravstva – Maja Manoleva, a u Ministarstvu obrazovanja i nauka – Agim Nihiu.

Većina bez VMRO

UKOLIKO predlog za rekonstrukciju Vlade RSM, kako se očekuje, bude usvojen u jednodomnom parlamentu, vladajuću većinu činiće poslanici koalicije predvođene SDSM, zatim albanske Demokratske unije integracija (DUI), Liberalno-demokratske partije (LDP), Alijanse za Albance, Albanske alternative.

 

 

Novine Info/Mladen Stančić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button