Britanski ministar odbrane Ben Volas: Možda isporučimo Ukrajini rakete većeg dometa

– Stalno preispitujem sisteme naoružanja koje možemo da obezbedimo (Ukrajina)… Takođe imamo potencijalne sisteme naoružanja većeg dometa u našem arsenalu, i ako Rusija nastavi da napada civilna područja i pokuša da prekrši Ženevske konvencije, ja ću biti otvoren za s obzirom na to šta ćemo dalje da radimo, rekao je on u parlamentu, odgovarajući na pitanje bivšeg premijera Borisa DŽonsona o isporuci Kijeva takvog oružja. Prema DŽonsonovim rečima, obezbeđivanje Ukrajini naoružanja kao što su operativno-taktičke balističke rakete ATACMS omogućiće „ne samo da se obaraju bespilotne letelice i rakete“, već i „onemoguće lansirne rampe“ sa kojih se lansiraju.

Volas je rekao da Rusija koristi iranske kamikaze bespilotne letelice kako bi iskoristila prednosti ukrajinske vojske koja ima samo mogućnosti kratkog dometa.

Volas je takođe primetio da je London drugi najveći snabdevač Ukrajinom oružjem.  Britanija je isporučila 200 oklopnih vozila, više od 10.000 protivtenkovskih projektila i određeni broj MLRS, čiji tačan broj ne može da navede „iz razloga operativne bezbednosti“, rekao je on.

 

 

Izvor: nspm.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button