Borba za domaće mleko u celom regionu

Foto Tanjug/ Wikimedia, ilustracija
U pozadini sukoba lokalnih proizvođača i mlekara zapravo je činjenica da je sirovine previše na tržištu EU i da su cene drastično pale

(Foto I. Albunović)

Proizvođači mleka u centralnoj Srbiji i dalje traže od države da se utvrdi minimalna cena mleka od 65 dinara po litru i da se dodeli subvencija za svaku junicu kako bi se obnovio stočni fond. Prema njihovoj računici, to bi državu koštalo deset milijardi dinara, prenela je Beta. Ukoliko se nešto konkretno ne dogodi, u pregovorima najavljuju radikalizaciju protesta.

Sukob između industrija mleka i proizvođača eskalira u celom regionu. Sve je počelo s nestašicom sirovine, krajem septembra prošle godine, nastavilo se s naglim poskupljenjem mleka u maloprodaji. Poslednjih dana mlekare su počele masovno da najavljuju smanjenje otkupa od domaćih farmera i pad cena. Pojeftinjenje je primetno i u maloprodaji, pa je u pojedinim trgovinskim lancima prošle nedelje litar mleka mogao da se kupio i po ceni od 86 do 99 dinara.

U pozadini priče zapravo je činjenica da je mleka previše na tržištu EU. Cena je pala na samo 40 evrocenti za litar i proizvođači pokušavaju da se oslobode viškova na tržištima van Evropske unije, da li kroz plasman jeftinih kačkavalja ili same sirovine.

– Postoji velika proizvodnja na farmama i slabija prodaja, i to je glavni uzrok pada cena. Na tržištu između samih mlekara cena je samo 0,30 evra za litar. Dugoročno, ovakvo stanje nije održivo i doneće manju ponudu, ali tek tokom jeseni. Kod nas je borba mlekara i uzgajivača pod nadzorom države, ali rešenja još nema – objavio je nedavno „Agroinfonet”.

Nakon što ih je obradovala vest o većim podsticajima u ovoj godini, hladan tuš od otkupljivača doživeli su i proizvođači mleka u BiH. Kako je preneo „Agroklub”, nekoliko mlekara usmeno je obavestilo farmere da će otkupna cena biti smanjena u naredna dva meseca.

U tamošnjem Udruženju poljoprivrednih proizvođača rekli su da su cele 2022. proizvođači bili opterećeni povećanjem cena đubriva, sadnog materijala, stočne hrane, dizela…

– Izborili smo se za povećanje podsticaja i nećemo dozvoliti da nam se cena umanjuje. Veliki broj farmera radije će prosipati mleko ili grla poslati u klanicu. Ovo zaista postaje neizdrživo i nepodnošljivo – upozorili su iz ovog udruženja.

U Hrvatskoj, gde je još pre desetak godina objavljeno da se više od 70 odsto mlečnih proizvoda uvozi, domaće farme mlečnih krava i dalje propadaju uprkos enormno visokim cenama mleka u trgovinama.

Ako se takav trend nastavi, potrošači će piti skupo uvozno mleko, odnosno mlečne proizvode dugog roka trajanja visoke cene i niskog kvaliteta, upozorila je nedavno Hrvatska poljoprivredna komora.

– Prihodi na farmama su jako mali, a proizvođači su zbog neisplativosti prešli u druge proizvodnje. Trend proizvodnje mleka je negativan, broj proizvođača pao je ispod 3.000 i dalje će padati – upozorili su u tamošnjem Odboru za mlekarstvo.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button