Blekrok: Pripremite se za recesiju kakvu dosad niste videli

Svetska recesija je pred vratima jer centralne banke agresivno povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi ukrotile inflaciju — i ovog puta će izazvati više turbulencija na tržištu nego ikada ranije, kažu analitičari Blekroka, najveće američke investicione kompanije.

 

Foto: Shutterstock

Globalna ekonomija je već izašla iz četiri decenije ere stabilnog rasta i inflacije da bi ušla u period povećane nestabilnosti — a novi režim povećane nepredvidivosti je tu da ostane, prenosi Market insajder mišljenje analitičara Blekroka.

To znači da kreatori politike više neće moći da podržavaju tržišta onoliko koliko su činili tokom prošlih recesija, smatra tim Blekrokovih stratega na čelu sa potpredsednikom Filipom Hildebrandom u izveštaju pod nazivom „Globalni izgledi za 2023“.

Recesija se predviđa dok se centralne banke utrkuju u pokušaju da ukrote inflaciju. To je suprotno od prošlih recesiji. Centralne banke neće priskočiti u pomoć kada se rast uspori u ovom novom režimu, što je suprotno onome što su investitori očekivali. Procene kapitala još uvek ne odražavaju štetu koja je pred nama“, stoji u izveštaju.

Ograničena podrška politike podrazumeva da investitori treba da kosite „dinamičnije metode“ koje uključuju češće promene portfolija i zauzimanje „usitnjenijeg pogleda na sektore, regione i klase podaktiva“, kako bi se kretali kroz volatilnost napred, dodaju analitičari američke kompanije.

Režim veće makrovolatilnosti

Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće biti primenjivo. Stari priručnik o „kupovini pada“ nije primenjiv u režimu oštrijih kompromisa i veće makrovolatilnosti. Ne vidimo mogućnost povratka na uslove koji će održati zajedničko „bikovsko tržište“ akcijama i obveznicama kakvu smo doživeli u prethodnoj deceniji“, kaže se u izveštaju.

Banke sa Volstrita, od Morgan Stenlija i Benk ov Amerika do Dojče banke, upozorile su da bi američke akcije mogle pasti za više od 20 odsto u 2023. zbog ekonomskog pada i rizika likvidnosti izazvanih povećanjem kamatnih stopa. Generalni direktor Goldman Saksa, Dejvid Solomon vidi samo 35% šanse da američka ekonomija izbegne recesiju.

Prema Blekrokovoj analizi, usporavanje tržišta nekretnina, kašnjenja u korporativnim investicionim planovima, pad štednje potrošača i pogoršanje poverenja izvršnih direktora su rani znaci nadolazećeg ekonomskog pada.

 

 

Izvor: Novine.Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button