Biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju bogatija za 500 novih knjiga

U Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ u Prokuplju otvorena je izložba prinovljenih knjiga koje će već narednih dana biti dostupne čitalačkoj publici.

Biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju bogatija za 500 novih knjiga

Kako je rekao direktor Biblioteke Dragan Ognjanović, knjige su nabavljene na Beogradskom i Niškom sajmu knjiga tokom prošle godine. Knjižni fond sada je bogatiji za 482 nova naslova, a vrednost nabavljenih knjiga je oko 393.000 dinara.

-Trudili smo se da izađemo u susret pre svega željama naših čitalaca. Sajmovi knjiga su upravo i mesta gde izdavači namenski objavljaju najaktuelnije knjige, kao i prilika da nabavimo one koje se traže a koje nismo imali. Što se nove nabavke tiče, značajni deo knjiga namenjen je za decu i mlade, među kojima su dosta zastupljeni domaći autori, ali ima i onih serijala na  koje je čitalačka publika navikla. Bitan deo su enciklopedijska izdanja, kao i knjige za početnike, za najmlađe čitaoce koje će ih svojim dizajnom i naslovima privući da uđu u svet knjiga. Drugi deo novih knjiga su one koje se najčešće traže, kao što je bestseler literatura, najzanimljiviji romani, ljubavni trileri, krimi romani, ali i naučnofantastičnih i horor knjiga. Obnovili smo i popularniu psihologiju, istoriografiju, monografiju, sabrana dela naših značajnih pisaca, tako da svako može da pronađe omiljeni žanr, kaže direktor Biblioteke Dragan Ognjanović i naglašava da su sve nove knjige već obrađene i da već od sutra mogu da dođu do čitalaca. Kako kaže, potrudili su se da nova izdanja budu dostupna baš u zimskom periodu kada se najviše čita.

U 2023. godine za nove knjige Grad Prokuplje je izdvojio iz budžeta 800.000 dinara. Otkup Ministarstva kulture je bio u vrednosti od oko 718.000 dinara, što je ukupno 1.518.000 dinara. U protekloj godini prokupačka Biblioteka bogatija je za ukupno 1926 novih knjiga, među kojima je znatan broj poklona autora i izdavača.

Inače, Biblioteka ima oko 2.400 članova. Članarina je ista kao i ranijih godina. Na Dečijem odeljenju pojedinačna članarina je 300 dinara, za odrasle 500 dinara, dok je za grupe od deset i više članova, 200 dinara za decu i 300 za odrasle. Besplatna članarina je za penzionere, nezaposlene, korisnike socijalne pomoći, trudnice, porodilje, davaoce krvi i druge povlašćene kategorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button