Bezvizni režim za Srbe sa Kosova – konačna potvrda u septembru

Uprava carina

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su sa 406 glasova za, 97 protiv i 94 uzdržana da podrže slobodno putovanje bez viza ka EU u trajanju do 90 dana za nosioce srpskih pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava Srbije. Ovo osigurava da cela zapadnobalkanska regija ima isti režim viza za putovanje ka EU.

„Proširenje liberalizacije viza EU na srpske stanovnike Kosova važno je kako bi se sprečila diskriminacija ovih građana, koji ostaju jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je još uvek potrebna viza za putovanje u Šengensko područje“, izjavio je izvestilac EP Matjaž Nemec. „Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje kako bi se osigurao jednak tretman. Sada kada je predlog usvojen u Parlamentu, nadam se da će zakon moći brzo da bude finalizovan pre izbora za EU koji se održavaju od 6. do 9. juna“, zaključuje Nemec.

Sledeći koraci

Zakon će sada proći provere jezičkih stručnjaka i biti podvrgnut postupku korigovanja, uključujući i odobrenje od strane Odbora za građanske slobode i plenarne sednice EP-a, u septembru 2024.

Nakon ovog postupka i formalnog usvajanja od strane Saveta, može biti objavljen u Službenom listu EU i stupiti na snagu dvadesetog dana nakon objavljivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button