Batat krompir u žardinjerama u centru i paprike u parku

Da su žardinjere u samom centru Niša pored kojih svakog dana prolazite pune jestivog krompira koji je kvalitetniji a na tržištu i skuplji od običnog, verujemo da niste znali, a evo i otkud ukrasni krompir baš tu.

Foto: Niške Vesti

Kada su Niške Vesti prošle godine objavile tekst o paprikama koje krase jedan od glavnih gradskih trgova, mnogi sugrađani upravo tada obratili su pažnju na zasad na Trgu Nikole Pašića gde se nalazi i spomenik Vuku Karadžiću, gde su bile zasađene ukrasne paprike.

Pejzažna arhitektica JKP „Mediana“ Olja Božanić tu nije stala sa svojim inovativnim rešenjima za bolji izgled Niša već je osmislila da ukrasni krompir, ovo javno preduzeće, ove godine zasadi u samoj pešačkoj zoni, u betonskim šestougaonim žardinjerama između tržnih centara Forum i Kalča i kod centralne zgrade Policijske uprave Niš.

„Odlučila sam se za Ipomea batats, ukrasni krompir jer ima to divno lepo lišće i odlično se uklopilo u ovaj prostor. Prošle godine je ovaj ukrsni krompir, kome su plodovi jestivi bio zasađen u žardinjerama pored ulaza u podzemni prolaz. Sugrađani su, oni koji poznaju, prepoznali i iskopali biljke a plodove odneli kući. Ove godine ovaj batat krompir imamo ovde kod semafora između tržnih centara ali i u blizini Policijske uprave“, rekla je za Niške Vesti Božanić.

Ona dodaje i da ukrasnih paprika opet ima, kao i lane, ali da im svake godine menjaju lokaciju, ovog leta one krase Park heroja.

„Upravo na ovoj lokaciji imamo tri vrste ukrasnih papričica Salsa XP Ornamental Yellow, Ornamental pepper Bleck Pearl Chills i Capsicum (Ornamental Pepper) Uchu – American Takii. Nišlije odlično reaguju kada vide sitne papričice u parku i to im se sviđa, što mene raduje“, kaže pejzažna arhitektica JKP „Mediana“.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button