Azbest može da izazove bolest četrdeset godina nakon izlaganja

Pixabay

Azbest je kancerogen, a naročito udisanje azbestnih vlakana. Slovenija je 1996. godine usvojila Zakon o zabrani proizvodnje i prometa azbestnih proizvoda. Međutim Katja Adamič, specijalista pulmologije i alergologije i kliničke imunologije podseća da je azbest kancerogena supstanca koja može da izazove bolesti dvadeset do četrdeset godina nakon izlaganja:

„Zabranili smo azbest u Sloveniji 1996. Tada su pacijenti pregledani. Međutim, niko nije pričao o tome da se efekti azbesta na plućima mogu videti i četrdeset godina nakon izlaganja. Tako da ljudi koji su radili sa azbestom moraju redovno da se prate.“

Slovenija još uvek nema jedinstvene preporuke koliko često i koje pretrage su potrebne.

Prema podacima medicine rada u Sloveniji je do oktobra 2022. godine prepoznato preko 2.500 slučajeva profesionalnih benignih bolesti povezanih sa azbestom, od čega 1.927 pleuralnih plakova i 586 azbestoze pluća (progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine) s tim da podaci sa klinike na Golniku još nisu analizirani.

Kako dodaje Adamičeva, pacijenti koji su bili izloženi azbestu najviše se plaše raka pluća i mezotelioma, ali ona dodaje:

„Azbest može da izazove i druge karcinome – grla, gastrointestinalnog trakta, urinarnog trakta, genitalija.“

Prema njenim rečima pacijenti koji su bili izloženi azbestu su čak u većoj opasnosti od raka nego od azbestoze.

Poslednjih godina u Sloveniji se godišnje otkrije četrdesetak mezotelioma, najviše iz Goriške regije.

Zbog svega toga su na Univerzitetskoj klinici za plućne bolesti i alergije Golnik otvorili dve ambulante za osobe obolele zbog azbesta. Ambulante rade četiri sata dnevno i primaju pacjente iz Slovenije ali prate i neke radnike koji su radili u građevinarstvu i u rudnicima u Nemačkoj, prenosi Delo.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button