Akcija kontrole saobraćaja usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i prevozu dece

Od 11. do 17. marta, pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i na način prevoza dece u vozilima.

Ova akcija se simultano sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL, mreže saobraćajnih policija Evrope. Saobraćajna policija će preduzimati mere prema licima koja ne koriste sigurnosne pojaseve tokom vožnje, kao i prema onima koji decu prevoze na nepropisan način.

Prema najnovijim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji oko 85% vozača i suvozača koristi sigurnosni pojas na prednjim sedištima, dok je taj procenat na zadnjim sedištima svega 17%. Takođe, samo 60% roditelja pridržava se propisa prilikom prevoza dece u vozilima.

Podaci iz 2023. godine pokazuju da je više od 100 vozača i putnika u putničkim vozilima izgubilo život jer nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, više od 172.000 učesnika u saobraćaju sankcionisano je zbog nepoštovanja propisa o korišćenju pojaseva, dok je 4.200 osoba kažnjeno zbog nepropisnog prevoza dece.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button