Advokatska komora: Javnim izvršiteljima previše prava

Shutterstock

Advokatska komora Srbije (AKS) je najoštrije osudila najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se tiču rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnost, ocenivši da bi se javnim izvršiteljima tim izmenama dalo u nadležnost da utvrđuju verodostojnost dokumentacije.

Navodeći da su izemne dogovorene na sastanku direktora Republičkog geodetskog zaovda (RGZ) Borka Draškovića i predsednika Javnoizvršiteljske komore Bojana Kostića, a tiču se rešavanja upisa prava svojine u katastar nepokretnosti u situaciji kada građani poseduju staru i nepotpunu dokumentaciju za upis, AKS upozorava da se izvršiteljima nepotrebno dodaju nadlžnosti na štetu advokata.

Komora naglašava kako se prenebegava činjenica da je Vlada Srbije formirala radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, kao i da je zastupanje građana u postupku upisa prava u katastar nepokretnosti, pružanje pravne pomoći prema Ustavu RS „u isključivoj nadležnosti advokature i službi pravne pomoći pri jedinicama lokalne samouprave“.

„Ovo nije prvi pokušaj da se zaobiđe radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici advokature, a koja se bavi ovim i drugim pitanjima od značaja za postupak upisa u katastar. Ovo je ponovljeni pokušaj direktora RGZa da advokaturu kao nekooperativnu za njegove predloge i analize koje nisu u saglasnosti sa postojećim pravnim okvirom, izuzme iz radne grupe ili što je još gore, obesmisli postojanje i rad radne grupe pri Vladi RS“, naglašava AKS.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button