Kritska dijeta: Idealna za podmlađivanje i gubitak kilograma
Kritska dijeta podrazumeva prirodnu hranu koja se lako i brzo sprema. Ako radite i nemate puno vremena za prirpemu obroka, ova dijeta će vam odgovarati, jer su obroci fantastični, daju dosta energije i najbitije od svega – brzo mršavite.
Prirodni, tradicionalni i lokalni proizvodi su karakteristika Kritske dijete, ali i neke druge činjenice vas mogu iznenaditi. Na primer, tradicionalna Kritska dijeta, podrazumeva konzumiranje tri puta više masnoće u odnosu na prosek u zapadnim zemljama! A jedino ulje koje Krićani konzumiraju je maslinovo.
Prvo iznenađenje je korišnjenje velike količine maslinovog ulja. Drugo iznenađenje je hleb. Tri puta više hleba se konzumira u Kritskoj dijeti, nego u ishrani zapadnjaka. Meso i riba čine samo mali deo Kritske dijete. Hrana se priprema kuvanjem i grilovanjem. Šta to znači mali deo? Pa, komad posnog mesa dva puta nedeljno, riba dva-tri puta i to je to…

Kritska dijeta osnova
Osnova dijete je voće, mahunarke i povrće.
Dakle, sve vrste suvih i svežih mahunarki sa povrćem i zelenim lisnatim povrćem su glavne namirnice u ishrani tradicionalne kritske porodice i skoro da se uz svako jelo služi kuvano ili sveže povrće i mahunarke. Stanovnici Krita koji žive u selima koriste isključivo sveže namirnice za pripremanje obroka. Jela su jednostavna uz dodatak divljeg začinskog bilja zbog ukusa.
Poslednje, ali ne najmanje važno jeste vino. Dobrobiti umerenog konzumiranja crvenog vina, jedna čaše vina je redovni dodatak obroku.
Sve u svemu, ovo zvuči kao odlična dijeta – mnogo hleba, maslinovo ulje sa svačim i čaša vina uz svaki obrok!
Kritska dijeta pravila
Koristiti maslinovo ulje kao glavnu masnoću, zamenite sve ostale masnoće i ulja za prženje i prelive.
Jedite puno svežeg voća kao dnevni desert; ograničite konzumiranje slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća i umesto njih, jedine voće.
Uključite u vašu ishranu više hrane biljnog porekla, uključujući povrće, hleb i žitarice, mahunarke, jezgraste plodove i semenke.
Jedite male količine sira i jogurta.
Jedite male do umerene količine ribe i živinskog mesa sedmično, i ograničite konzumiranje jaja na maksimalno 4 nedeljno.
Uključite crveno meso povremeno, možda jednom u toku nedelje.