82. godišnjica proboja logora na Crvenom krstu

Grad Niš

Na ovaj dan, u ponedeljak su predstavnici vojske, policije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, izviđači i drugi položili su vence na spomen-obeležje u znak sećanja na hrabre logoraše. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, zajedno sa zamenicom Dušicom Davidović i predsednikom Skupštine grada Niša doc. dr Bobanom Đunićem, takođe su prisustvovali ceremoniji i položili venac u ime Grada Niša.

Pre toga, sveštenici niške eparhije održali su parastos svim rodoljubima koji su stradali u logoru. Tradicionalni marš „Tragom logoraša“ Savaza izviđača Niša takođe je održan u znak sećanja na hrabrost i patnje logoraša.

Vrhovni rabim jevrejske zajednice u Srbiji, Isak Asiel, takođe je prisustvovao obeležavanju godišnjice.

Logor na Crvenom krstu svedoči o nehumanom postupanju sa nedužnim ljudima, ali i o snazi volje za slobodom. Gradonačelnica Sotirovski je poručila okupljenima da su sloboda, neutralnost, nezavisnost i mir najvažnije vrednosti koje treba da vode Srbiju u budućnost.

Pre 82 godine, 12. februara 1942. godine, Niš je bio poprište prvog organizovanog bekstva iz nacističkog koncentracionog logora. Tog dana, 147 hrabrih logoraša krenulo je na put ka slobodi, od kojih je 105 uspelo da se domogne Vinika, dok su 42 ostala zarobljena u tom poduhvatu.

Prvi zatočenici logora bili su Jevreji iz Niša i jugoistočne Srbije, kasnije su im se pridružili Srbi i Romi. Kroz logor je prošlo oko 30.000 ljudi, od kojih je oko 10.000 streljano na brdu Bubanj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button