23. april Dan Vojske Srbije

Z.S.

Vojska Srbije slavi svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine izbio Drugi srpski ustanak, ključni događaj u formiranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak predstavlja prekretnicu u istoriji Srbije, označavajući početak stvaranja moderne srpske vojske i države. Nakon sticanja samostalnosti, formirana je stajaća vojska, a Garda je osnovana od 76 mladića iz uglednih seoskih porodica, postavljajući temelje za buduće vojne strukture.

Ovaj period označen je osnivanjem stajaće vojske, regrutacijom prvih vojnika i uspostavljanjem uniformisanih jedinica. Srpska vojska potekla je iz ustaničkih četa, reflektujući duboku povezanost sa narodom iz koga je potekla. Ova suštinska veza između vojske i naroda i danas je prisutna, s vojskom koja ostaje posvećena građanima i pruža im pomoć u svakoj prilici.

Interesovanje za vojnu službu, kao i za profesionalno vojničko zaposlenje ili obrazovanje u vojnim školama, jasan je pokazatelj poverenja građana u Vojsku Srbije. Svest o važnosti vojne profesije među mladima jasno pokazuje da vojska zauzima istaknuto mesto u njihovim očima.

Kroz vekove, Vojska Srbije je ostala stub stabilnosti i simbol odbrane nacionalnih interesa, a njen praznik slavi se kao prilika da se odaje počast hrabrim vojnicima i njihovoj istorijskoj ulozi u formiranju moderne Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button