17. februara 1942. u Bojniku ubijeno više od 500 civila od strane bugaraskih fašista

Foto: TO Bojnik

Dejan Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predvodio je danas ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na stradanje civila u Bojniku tokom Drugog svetskog rata. Ipak diplomatskim rečnikom . . nigde u zvaničnom saopštenju Vlade Srbije, ne piše da se radi o bugraskim okupatorima.

Vlada Srbije..

Ova ceremonija se održala u okviru inicijative ministra Nikole Selakovića i za prvi put je ušla u državni kalendar važnih istorijskih događaja.

Antić je istakao značaj ovog događaja u održavanju istina o stradanju srpskog naroda i razvoju kulture sećanja na civilne žrtve nacističkog terora. Podvukao je da su Srbi slobodarski narod sa demokratskim i antifašističkim vrednostima, te je naglasio zadatak da se ovaj istorijski događaj sačuva i prenese budućim generacijama.

Ove reči upućuju na trud Srbije da očuva svoju istorijsku svest i državotvorne tradicije, obezbeđujući nacionalni opstanak kroz unapređenje ekonomske i vojno-odbrambene pozicije zemlje.

Istorija....

Bojnik 1942. predstavlja užasan primer zločina koji su počinili bugarski fašisti 17. februara 1942. godine nad nedužnim srpskim civilima u selima Bojnik i Dragovac, kraj Leskovca, u Jablaničkom okrugu.

Tokom jednog dana, bugarski okupatori su izvršili masakr u kome je poginulo preko 500 Bojničana (mada postoje navodi da je broj žrtava mogao biti i do 700), među kojima je bilo 90 dece mlađe od 14 godina. Ovo je odrazilo na Bojnik kao najstradalije srpsko selo, obzirom da je preko 90% stanovništva izgubilo život.

Cilj bugarskih okupatora u oba svetska rata bio je istrebljivanje srpskog stanovništva sa područja Vardarske, Moravske i Timočke Srbije.

Nakon Drugog svetskog rata, komunistička Vlada Bugarske je priznala zločine koje su bugarske fašističke jedinice izvršile nad srpskim civilima na teritoriji Srbije. Ovakvi zločini se nastoje zapamtiti kako bi se oni koji su izgubili život ne zaboravili, a istorija se koristi kao učenje za buduće generacije o važnosti mira, tolerancije i sprečavanja genocida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button