Najviše čekaju pacijenti s bolestima srca!

Prema zvaničnim statističkim podacima, u prvoj polovini 2020. godine u domovima zdravlja ostvareno je za petinu manje usluga u odnosu na isti period prethodne godine. U periodu od aprila do juna, u poređenju sa prvim kvartalom dostupnost svih usluga je smanjena za skoro trećinu. Na sajtu RFZO postoji evidencija liste čekanja ali se ona odnosi samo na posebne hirurške zahvate a na njih se čeka od šest meseci do godinu i po dana.

Lista pacijenata, koji su i pre korone dugo čekali na preglede ili prijem u bolnicu na lečenje ili intervenciju, sada su još duže. Tokom pandemije koronavirusom najviše su trpeli i trpe hronični bolesnici jer veoma teško uspevaju da urade redovne preglede i lečenja pa svako na svoj način pokušava da reši problem van standardnih procedura.

Đurica Stankov predsednik Saveza udruženja pacijenata Srbije, naglašava da su najveće liste čekanja među pacijentima koji boluju od bolesti srca, koji čekaju na ugradnju bajpasa, stenta ili već nekih drugih pomagala koji će pospešiti rad njihovog miokarda.

Trenutno nema informacija o tome koliko je bolnica i domova zdravlja u kovid sistemu. Duge liste čekanja na preglede i operacije u državnim zdravstvenim ustanovama svakodnevica je mnogih ljudi.Vrlo često je pristup podacima ograničen na određeni period u mesecu kada nema slobodnih termina, pa lekari moraju i time da se bave. Za određene nalaze neophodno je doći bar dva, tri puta u dom zdravlja.Očigledno je da u svemu tome najviše gube pacijenti, zato mnogi građani odustaju od odlaska u domove zdravlja a termine u bolnicama pokušavaju da zakažu sami.

Najteže je nepokretnim, starijim pacijentima i hroničnim bolesnicima do kojih bi trebalo da terapije stižu redovno.Kako kažu u udruženjima, pacijenti uglavnom nemaju kome da se obrate. Jedini način da ostvare svoju zdravstvenu zaštitu je tako što će kontaktirati neka udruženja i na taj način ostvariti svoja prava.Liste čekanja koje su bile velike i pre koronavirusa, sada su se kažu oni, udesetostručile. Na sajtu Republičkog fonda za zaštitu zdravlja postoji evidencija liste čekanja ali se ona odnosi samo na posebne hirurške zahvate a na njih se, kažu, čeka od šest meseci do godinu i po dana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button