Na Svetski dan borbe protiv malignih bolesti statistički podacu u Srbiji upozoravaju

Na Svetski dan borbe protiv malignih bolesti statistički podacu u Srbiji upozoravaju. Od neke maligne bolesti godišnje oboli oko 36.000 građana a čak 20 000 umre. Lekari kažu da su rani pregledi i pravovremena dijagnostika jedino rešenje da se stane na put poražavajućoj statistici. Niški Dom Zdravalja tokom cele godine organizuje skriniing programe.

Od raka dojke, debelog creva i grlića materice godišnje u Srbiji oboli oko 36 000 ljudi. Na žalost od posledica bolesti premine oko 20 000 građana. Lekari kažu da se ovakva statsitika može poporaviti izbegavanjem faktora rizika, zdravim stilovima života i ranim skrining pregledima. Niški Dom Zdravlja već 10 godina organizuje skrining preglede.

Kada se bolest otkrije u ranoj fazi izlečenje je do 97 posto, dodaje doktorka Simović.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih malignih tumora u 2020. godini. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button