Moćni mineral nema koju bolest ne sprečava

Ovaj mineral je od velikog značaja za čovekovo zdravlje.

Foto: Jarmoluk/Pixabay.com

Selen je esencijalni mineral od velikog značaja za čovekovo zdravlje. Neophodan je za život i normalno funkcionisanje organizma.

Nauka potvrđuje da se važnost selena ogleda u njegovoj antioksidativnoj zaštiti i detoksikaciji organizma, doprinosi normalnoj funkciji štitaste žlezde, normalnom energetskom metabolizmu, pravilnoj funkciji imunog sistema, normalnoj reprodukciji i procesu spermatogeneze, održavanju normalne kose, kože i noktiju.

Ovaj moćni mineral je slabo zastupljen u našem organizmu, ima ga tek u tragovima, i zbog toga je jako bitno da ga unosimo na druge načine.

Namirnice koje predstavljaju najbogatiji izvor selena su meso i riba. Tunjevina je posebno bogata selenom. Svima je poznato da su jaja dobar izvor proteina, ali su pored toga bogata selenom, posebno žumance. Još načina da unesemo selen u organizam je putem sira, integralnih žitarica, belog luka, soje, pečuraka i testenina. Takođe, bitno je napomenuti da koncentracija selena u hrani varira, te da nije uvek moguće nadomestiti ga na taj način.

Zbog slabe ishrane proteinima, kao i zbog manjeg unosa ribe i žitarica, sve češće je prisutan nedostatak selena u populaciji. Njegov nedostatak utiče na ubrzan rad srca, pad imuniteta pa čak i na plodnost muškaraca. Često ne postoje jasni simptomi, pa je teško zaključiti manjak selena u organizmu.

Za nadoknađivanje ovog važnog minerala preporučuju se dodatne doze u vidu tableta koje obezbeđuju selenometionin, organski oblik za bolju apsorpciju i iskoristljivost selena u organizmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button