Lažni i nekvalitetni med se povlači sa tržišta!

Povlačenje proizvoda koji ne ispunjavaju parametre kvaliteta da bi bili med, koji se upotrebljeva kao namirnica u ishrani, traje već 10 dana.

agropress.org.rs

To navode iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

„U toku službenih kontrola proizvođača i distributera meda na tržištu Srbije, utvrđeno je da med određenih proizvođača ne ispunjava zahteve kvaliteta koji su propisani Pravilnikom o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela“, navodi se u pisanoj informaciji Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da takav med ne može biti korišćen kao namirnica u ishrani, već samo za kuvanje ili pečenje (pekarski med). Povlačenje ovakvih proizvoda sa tržišta vrši se na osnovu rešenja veterinarske inspekcije.
Ova inspekcija je prosledila informaciju sanitarnoj inspekciji kako bi se utvrdilo da li se takav med nalazi u objektima kolektivne ishrane. Veterinarska inspekcija ističe da se ne radi o nebezbednom, već proizvodu koji ne ispunjava parametre kvaliteta.

„U skladu sa ovlašćenjima, biće podnete odgovarajuće prijave, a informacija o utvrđenom stanju je već prosleđena drugim nadležnim organima i inspekcijama radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti“, navela je Uprava za veterinu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović u izjavi za Tanjug kaže da se ovakva važna akcija nikad do sada nije dogodila u Srbiji, jer su istovremeno angažovani svi nadležni organi, veterinarska inspekcija, tržišna inspekcija, policija, uprava kriminalističke policije, poreska policija i sanitarna inspecija.

„Zahvaljujemo predsednici Vlade Srbije i ministru poljoprivrede koji podržavaju akciju, jer bez njih ne bi došli do ovakvih rezultata“, zaključio je Živadinović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button