Koji su simptomi ovulacije: 9 znakova koji otkrivaju kad možete da ostanete u drugom stanju

Ako osluškuje svoje telo, žena može da prepozna simptome koji su karakteristični u periodu plodnih dana

Svaka žena trebalo bi da zna osnovne činjenice o ovulaciji. Kada poželite bebu, biće vam mnogo lakše ako budete znali kada je tačno vaše telo spremno. Simptome ovulacije nije teško primetiti. Kada jednom budete saznali na koje bi stvari trebalo da obratite pažnju, iznenadićete se koliko je lako propratiti sve znakove.

Foto: Shutterstock

Šta je ovulacija?

Ovulacija je naziv procesa koji se u normalnim okolnostima dešava jednom u toku svakog menstrualnog ciklusa, kada usled hormonskih promena jajnik oslobodi jajnu ćeliju. Ako do oplodnje dođe, oplođena jajna ćelija može nastaviti svoj „put“ ka materici, gde se dešava implementacija i – u vama počinje da raste novi život.

Ako ne dođe do oplodnje, odumrla jajna ćelija se zajedno sa slojem sluzokože materice, endometrijumom, izbacuje tokom menstrualnog krvarenja.

Intimni odnos bi trebalo da se dogodi pre trenutka ovulacije kako bi se izgledi za začeće povećali, odnosno, žene su najplodnije u danima koji prethode ovulaciji.

Kada dolazi do ovulacije?

Dužina menstrualnog ciklusa varira od žene do žene i od ciklusa do ciklusa, ali tipično traje između 23 i 35 dana. Do ovulacije obično dolazi 12-16 dana pre sledeće menstruacije. Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dana, ali to je samo prosek.

Većina žena će zapravo ovulirati nekog drugog dana u toku menstrualnog ciklusa, a to će takođe varirati. Zapravo, trajanje 46% menstrualnih ciklusa varira za sedam ili više dana.

Simptomi ovulacije

Određivanje tačnog dana ovulacije može biti nezgodno, ali postoji nekoliko načina da se utvrdi kada ste najplodniji. Ovo je devet znakova da dolazi do ovulacije ili da je ovulacija tek nastupila.

 • tačkasto krvarenje
 • umeren, probadajući bol u stomaku
 • cervikalni sekret koji poprima izgled belanca
 • drugačija pozicija i tekstura grlića materice
 • jači vaginalni miris, koji ne bi trebalo da bude neprijatan
 • subjektivni simptomi (pojačan libido, poletnost, bolje raspoloženje,…)
 • osetljive dojki
 • pozitivan rezultat na testu ovulacije
 • povećana bazalna temperatura tela
Foto: Shutterstock

Znaci nepravilne ovulacije

Oligoovulacija je medicinski izraz za neregularnu ovulaciju. Nažalost, ako ne ovulirate, ne možete zatrudneti. Ukoliko vam je ovulacija neredovna, onda će vam verovatno biti teže da zatrudnite.

Ovo su neki od znakova da imate problema sa ovulacijom:

 • neredovni ciklusi
 • vrlo kratki ili dugi ciklusi
 • nedostaju periodi mesecima ili duže
 • nema porasta bazalne temperature
 • nesanica

Lečenje nepravilne ovulacije

Ako je vaš lekar već izvršio testove i utvrdio da ne redovno ovulirate, verovatno se pitate koji su sledeći koraci. Obično, ali ne uvek, lekar će predložiti lečenje medicinskim lekovima. Međutim, budite sigurni da će lekar prvo proveriti plodnost vašeg partnera i vaše jajovode.

Izdvojite vreme kako bi što pre uradili testove za plodnost i ovulaciju, jer će vam oni pomoći da povećate šansu za uspešno začeće.

Prema istraživanjima na parovima koji su znali kako da otkriju znakove ovulacije, 68 odsto žena je začelo u roku od tri meseca, a posle šest meseci 81 odsto je bilo trudno.

Međutim, ovulacija nije jedini ključ za začeće. To je samo jedan deo slagalice. Zdravlje celokupnog reproduktivnog sistema oba partnera je takođe važno.

Ako pokušavate da zatrudnite i prilično ste sigurni da ovulirate, trebalo bi da posetite svog doktora. Ako imate 35 godina ili više, i duže od šest meseci bezuspešno pokušavate da zatrudnite, obratite se svom lekaru. Ako ste mlađi od 35 godina, sve dok nemate nikakve druge simptome neplodnosti, obratite se lekaru nakon godinu dana pokušaja da zatrudnite bez uspeha.

Razvoj inovativnih tehnologija doprinosi da skratite ovaj težak i mukotrpan put, zahvaljujući uređaju koji precizno određuje plodne dane, i to pomoću daha.

Da li do trudnoće može da dođe samo ako imate odnose tokom ovulacije?

Ne. Iako jajna ćelija može da bude oplođena samo tokom 12 do 24 sata od oslobađanja, spermatozoidi mogu da žive u reproduktivnom traktu žene, pod idealnim uslovima i do pet dana.

Dakle, ako imate intimne odnose nekoliko dana pre ovulacije, možete ostati u drugom stanju, baš kao i kada imate odnose na dan ovulacije.

Izvor:telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button