Kako sačuvati snažan imunitet

Iako su dani sve duži i sunca je sve više, veliki deo populacije ovih dana provodi vreme na zatvorenom i nema priliku za duži boravak na suncu, možda se ne hrani dovoljno dobro, ima neuredne navike spavanja i manjak energije tokom dana, a zbog svih tih faktora dolazi do slabljenja imuniteta. Kako biste sačuvali zdrav imunitet i mogli da se nosite sa izazovima trenutnog načina života donosimo vam par korisnih saveta.

Obezbedite telo vitaminima i mineralima, fitonutrijentima i antioksidansima

Dobro nahranjeno telo će imati na raspolaganju sve mikronutrijente koji su mu potrebni za zdravlje i ravnotežu, a snažan imunitet počinje zdravom ishranom. Da bi dobro obavljao svoj posao, imunom sistemu su potrebni  fitonutrijenti, antioksidansivitamini minerali, posebno vitamin C (kivi i agrumi), gvožđe (crveno meso i zeleno lisnato povrće), cink (crveno meso, školjke i semenke suncokreta), kalcijum (mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće), selen (brazilski orah), vitamin A (šargarepa) i vitamin E (avokado i bademi).

Prelazni period je pravo vreme da posegnete za dodacima ishrani za zaštitu imuniteta poput multivitaminavitamina C i Dcinka beta glukana. Antioksidansi su čistači slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, uzrokuju upalu i opterećuju imuni sistem. Zbog toga je važno konzumirati mnogo svežeg šarenog voća i povrća bogatog antioksidansima, nemasne proteine, mahunarke, žitarice celog zrna, orašaste plodove i semenke. Ne zaboravite ni na maslinovo ulje i zeleni čaj koji su takođe bogati izvori antioksidanasa.

Vitamin D – vitaminska zvezda

D vitamin potreban je organizmu u svim životnim fazama, a posebno je važan tokom rasta i razvoja kad doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju. Zapravo vitamin D ključan je i u zaštiti organizma i očuvanju celokupnog zdravlja – izuzetno je važan za normalno funkcionisanje imunog sistema, obezbeđuje zdrav upalni odgovor u telu i odgovoran je za normalnu ćelijsku deobu. Izbor hrane bogate vitaminom D međutim nije veliki. Postoji ograničen broj namirnica koje nam mogu pružiti dnevno potrebnu dozu ovog vitamina. Izvori vitamina D uključuju masnu ribu – losos, sardina, skuša i tuna, crveno meso, jetru i žumanca. Zbog svega navedenog, i deci i odraslima danas se često preporučuje dodatak vitamina D.

Unosite dovoljnu količinu tečnosti

Limfa je važan deo imunog sistema jer nosi bela krvna zrnca po telu putem krvi. Telu je potrebna voda za stvaranje limfne tečnosti. Osim toga, voda održava pravilnu funkciju probavnog sistema i pomaže u ispiranju toksina iz organizma, što je važno za očuvanje zdravog imuniteta.

foto:naturalwealth.rs

Izbegavajte stresne situacije

Kad smo pod stresom, sposobnost našeg tela da se bori protiv virusa i patogena je smanjena. Negativni efekti kortizola na imuni sistem su dobro poznati. Razgovarajte sa optimističnim ljudima, čitajte više dobrih vesti, ne fokusirajte se samo na probleme i radite stvari koje vas čine srećnim. Nađite razlog za smeh jer život jeste lep, šteta je ne živeti ga ispunjeno.

Održavajte fizičku aktivnost

Fizička aktivnost stimuliše brži protok krvi zbog čega ćelije krvi koje se bore protiv patogena brže cirkulišu telom i mogu ranije da detektuju uzročnike. Vežbanje, a naročito ako se odvija na otvorenom, takođe pomaže u ventilaciji sistema za disanje. Dodatni bonus je manje lučenje hormona stresa koji slabe imunitet. Osim toga, vežba pokreće oslobađanje endorfina koji pomažu u opuštanju i boljem spavanju.

Pobrinite se da dovoljno spavate

Manjak sna može da povisi nivo kortizola. Istraživanja su takođe pokazala da nedostatak sna može da aktivira gene povezane sa upalom što opterećuje imuni sistem i dovodi do slabljenja imuniteta pa je sedam do osam sati dobrog sna izuzetno važno.

Ruke perite toplom vodom

Različite vrste virusa se često šire kao sićušne kapljice sluzi koje se prenose vazduhom kad ljudi kašlju ili kijaju. Možete ih udahnuti ili pokupiti sa površina kao što su stolovi i kvake. Virusi na takvim površinama mogu preživeti više od dva sata. Jako je važno temeljno prati ruke sapunom i toplom vodom pre nego što dodirnete lice ili hranu. Kada kašljete ili kojate koristite maramicu ili se poslužite unutrašnjom stranom lakta. Maramice bacite nakon jedne upotrebe.

foto:naturalwealth.rs

Imunitet počinje u crevima – koristite dobre bakterije

70 do 80% imunog sistema nalazi se u crevima. To znači da su zdrava creva ključna za snažan imuni sistem sustav. Zato je za očuvanje dobrog imuniteta korisno svakodnevno uzimati dobre bakterije. Proizvodi dobrih bakterija u obliku kapsulapraha ili čokolade dobar su izbor jer za razliku od jogurta i fermentiranih proizvoda sadrže mnogo veće i efikasnije doze dobrih bakterija. Redovni unos dobrih bakterija stoga je zato dobar ulog za zaštitu imuniteta.

Izvor:naturalwealth.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button