Pustoš u Pragu: Hoteli prazni, turista ”ni od korova”

Korona je izazvala najveću krizu u savremenoj istoriji Češke i niko nije optimista. Praško hotelsko tržište pogođeno je najviše u Evropi s padom prihoda od 84,6 odsto po sobi. Stopa popunjenosti smanjila se za 78,5 odsto na samo 16,6 procenata – saopštio je češki zavod za statistiku.

Češka je pre izbijanja korone imala 11 miliona, što je na nivou najrazvijenijih turističkih zemalja! To znači da su hoteli zabeležili 11 miliona turista manje, prema podacima češkog zavoda za statistiku. Od svih odreditša najviše je pogođen Prag. U Pragu je zabeležen pad turizma od 73%, ali je pad broja noćenja neuporedivo veći. Naime, Prag je lane imao 13 miliona noćenja manje.

– Praško hotelsko tržište pogođeno je najviše u Evropi s padom prihoda od 84,6 odsto po sobi. Stopa popunjenosti smanjila se za 78,5 odsto na samo 16,6 procenata – saopštio je češki zavod za statistiku.

Međutim, to je samo deo problema, jer je Prag bio dugogodišnja omiljena destinacija investitora. Glavni industrijski igrači su kupovali, iznajmljivali i upravljali hotelima, ali potražnje nema i cene su se sunovratile.
Tokom leta, industrija je pokazala blagi oporavak, ali kada su ponovo uvedena ograničenja na više od 120 dana, došlo je do kolapsa turizma koji traje do danas.

Ekonomista Štepan Kreček očekuje dva moguća scenarija. Optimistička prognoza prediđa da će oporavak početi 2022. godine. Pesemistična prognoza kćae da će oporavak trajati dugi niz godina.

Najgori scenario se objašnjava činjenicom da su se avio-kompanije uvek oslanjale na službena putovanja rukovodilaca kompanija, a ne na putnike koji putuju ekonomskom klasom. To znači da su se putnici poslovne klase prilagodili ograničenjima i sada održavaju sastanke onlajn tako da se neće vraćati u avione brzo kao što bi to želele avio-kompanije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button