Lopovi pljačkaju Srbe u Grčkoj

Ambasadi u Atini i konzulatu u Solunu obratio se izvestan broj naših državljana sa molbom za pružanje pomoći, kažu za Kurir u MSP i upozoravaju da se bez validnog dokumenta nije moguće vratiti u Srbiju.

Foto: Promo

Veliki broj građana Srbije, koji prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije otputovao na more, jedva je dočekao otvaranje sezone i granica, i pohrlio u Grčku na letovanje. Međutim, umesto uživanja u morskim plodovima, rajskim plažama i domaćem vinu, neki od njih našli su se u problemu jer su im lopovi u toj zemlji ukrali novac, dokumenta ili obili auto.

– U Leptokariji je sinoć pokradena petočlana porodica koja je tek stigla – roditelji i troje male dece od sedam, šest i jedne godine. Opljačkan je apartman na drugom spratu, zaključan. Balkonska vrata i svi prozori su bili zatvoreni. Lopovi su organizovani, ili sa ključem ili znaju da su balkonska vrata tako nameštena da može samo malo jače da se gurne da se otvore i zatvore – podelila je pre dve nedelje na portalu Grčka info jedna sugrađanka.

Slična iskustva delili su na društvenim mrežama i portalima i drugi građani, a lopovi su, pored apartmana, obijali i automobile.

– Danas nas je porodica koja je juče ušla u Grčku obavestila da su pokradeni na „Eko“ pumpi, koja se nalazi nekoliko kilometara od granice. Na pumpi su se zaustavili kako bi devojčicu od tri godine odveli u toalet. U međuvremenu, neko je obio njihov automobil i uzeo veću sumu novca iz ženske torbe koja je ostala unutra, dok je, srećom, muškarac svoju torbicu s novčanikom i dokumentima poneo sa sobom.

Kamera koja se nalazi na pumpi snimila je i osobu koja ih je pokrala i automobil kojim je došao – ispričala je jedna sugrađanka. Čovek koji je opljačkao porodicu, prema njenim navodima, došao je na parking pumpe nekoliko minuta pre porodice, sačekao je da svi uđu na pumpu i kada je video da su na kasi, vratio se i obio auto. Sve se desilo za tačno četiri minuta, što su posle oštećeni videli i na kameri. Auto kojim je lopov došao imao je bečke tablice. Slična stvar desila se ove godine i porodici koja je bila u obilasku srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u Solunu, kao i porodici na Halkidikiju.

– Danas smo bili na plaži Ksenija u kafiću „Kursaros“. Neko nam je obio auto i uzeo ličnu kartu i vozačku dozvolu. Možda je bacio negde u blizini. Ukoliko neko nešto nađe, pišite – apelovali su naši turisti.

Ambasadi Srbije u Atini i Generalnom konzulatu Srbije u Solunu obratio se izvestan broj naših državljana sa molbom za pružanje pomoći, u slučajevima pljački, odnosno gubitka ličnih dokumenata, kažu za Kurir u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP). Bez validnih dokumenata nije moguće, kako kažu, nastaviti putovanje, niti se vratiti u Srbiju, pa je, ukoliko oni nestanu, potrebno da o krađi obavestite policiju i zatražite izdavanje potvrde da ste prijavili gubitak, odnosno krađu. – Po dobijanju potvrde, bilo bi dobro da kod sebe imate barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko vam je ukraden ili izgubljen pasoš. Ovo je bitno kod identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi izdavanja putnog lista s kojim se možete vratiti u Srbiju – kažu u MSP i ističu da se sa putnim listom ne možete putovati u druge zemlje.

Šta ako vam ukradu platnu karticu?

Ukoliko su vam ukradene platne kartice, u MSP savetuju da to što pre prijavite banci i stornirate kartice. – Učinite to odmah pošto primetite njihov nestanak, zakašnjenje vas može skupo koštati – navode i dodaju da građanima koji nemaju sredstva da se vrate u zemlju porodica ili prijatelji mogu uplatiti novac na račun našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje će im onda novac isplatiti na ruke. – Uputite rođake ili prijatelje da se obrate MSP u Beogradu, gde će im dati preciznu informaciju kako da vam dostave novac – objašnjavaju u MSP.

Kako se zaštiti na putovanju?

– Gde god da se nalazite, nikada ne ostavljajte na vidnom mestu: torbu, novčanik, novac, kreditne kartice, naočare za sunce, ključeve od automobila

– Nikada ne ostavljajte svoj prtljag bez nadzora

– Ako putujete javnim prevozom i autobusima, ne nosite sa sobom velike iznose novca

– Transakcije na bankomatima obavljajte veoma pažljivo i diskretno

– Ako koristite svoje vozilo, ne ostavljajte vredne predmete u njemu

– Nikada ne ostavljajte ključeve automobila u vozilu, čak iako ćete se nakratko udaljiti od vozila

– Uvek se trudite da parkirate na mestima koja su osvetljena tokom noći, ne zaboravite da aktivirate alarmni sistem ako ga imate.

Kako se zaštiti u smeštaju?

– Zaključavajte vrata od hotelske sobe ili iznajmljenog apartmana čak i ako planirate da izađete nakratko

– Novac i vredne stvari koje ne nosite sa sobom tokom izlaska ostavite na bezbednom mestu u sobi ili apartmanu (sef).

Kako se zaštiti na plaži?

– Nikada ne ostavljajte svoje lične stvari bez nadzora (novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon, foto-aparat, ključeve).

Kako se zaštiti tokom izlaska?

– Tokom izlaska u barove, kafiće ili restorane nikada ne ostavljajte novčanik, naočare za sunce, mobilni telefon ili ključeve od automobila izložene na stolu.

Izvor: Kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button