Na Olimpijadi u Tokiju tribine bez navijača iz inostranstva

Olimpijske igre u Tokiju biće održane ovog leta bez prisustva navijača iz inostranstva zbog pandemije virusa korona, preneli su juče mediji u Japanu.

Olympic games flag waving. Seamless loop, Image: 335384369, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Roman Budnikov / Panthermedia / Profimedia

Japanski list Majniti preneo je izjavu neimenovanog izvora, da je doneta odluka da se zabrani prisustvo navijačima iz inostranstva. Konačna odluka biće doneta za mesec dana.„U trenutnoj situaciji nemoguće je dovesti strane gledaoce”, naveo je list izjavu neimenovanog vladinog zvaničnika koji je učestvovao u razgovorima.List je preneo navode sat vremena pre nego što su organizatori Olimpijskih igara razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, gradskim vlastima Tokija i japanske vlade.

Olimpijske igre trebalo bi da počnu 23. jula. Javnost u Japanu se protivi održavanju tog takmičenja, a jedan od razloga je i dolazak navijača iz inostranstva, kao i preveliki troškovi organizacije.

Na Igrama se očekuje 11.000 sportista, 4.400 učesnika Paraolimpijskih igara, uz prisustvo desetine hiljada trenera, sudija, sponzora, medija i zvanica.Bah je rekao da je ohrabren brojem nacionalnih Olimpijskih komiteta koji su vakcinisali sportiste. On je naveo da MOK ohrabruje vakcinaciju, ali da to neće biti zahtev za učešće.

Organizatore će skupo koštati zabrana prisustva navijača, pošto se očekivala zarada od 800 miliona dolara od prodaje ulaznica. Taj nedostatak će morati da nadoknadi japanska vlada.Nije poznato ni koliko će domaćih navijača prisustvovati Olimpijskim igrama, a broj bi mogao da zavisi i od toga da li se takmičenje odvija na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Troškovi organizacije procenjuju se na 15,4 milijarde dolara, ali podaci nadležnih sugerišu da bi mogli biti dvostruko veći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button