Vučić sutra sa Makronom o KiM, EU, saradnji, pandemiji…

Poslednji put, dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra

FOTO TANJUG/ INSTARAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u radnu posetu Francuskoj, gde će se sutra u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Očekuju nas važni razgovori za Srbiju, a teme, od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu, napisao je Vučić na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Vučić će imati razgovore sa predsednikom Makronom, a potom će prisustvovati i ručku, koju u njegovu čast priređuje predsednik Francuske.Očekuje se da će teme razgovora biti, pored bilateralnih odnosa, ekonomska saradnje dve zemlje, brojni francuski projekti u Srbiji, ali pre svega i aktuelna borba protiv pandemije korona virusa.Deo razgovora biće i dijalog Beograda i Prištine, budući da se Francuska zalaže za podsticanje napretka u rešenju odnosa.

Poslednji put, dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra, kada je šef francuske države poručio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu,a Vučić ukazao na značaj procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana za mir i stabilnost u regionu.

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu prošle godine kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini bili Makron i Merkel.Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po vremena, a razgovaralo se o tri ključne teme – odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulture, ekonomije i ulaganja.Vučić je tada obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU, koju je upravo inicirao predsednik Francuske.Predsednik Francuske Emanuel Makron boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji 15. jula 2019. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button